FinD - Novice - Začne in konča se pri slabi plači
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.6.2018

Začne in konča se pri slabi plači

Koper, 14. junija (STA) - Obseg dela medicinskih sester je veliko širši in pogosto napornejši od zdravnikovega, a prejme krepko nižjo plačo. Pogosto izgorevajo, zato je v tem poklicu vse več bolniških staležev in vse več dela za polovični delavnik. In nezadovoljstva, saj se vse začne in konča pri plači, v Primorskih novicah piše Jasna Arko.

v marsikateri bolnišnici prihaja do delitve na diplomirane z "boljšim" delom in na srednje, ki so deklice za vse. Niže kot je katera na hierarhični lestvici, bolj mora garati in slabša je plača. Zato se nenehno ozirajo za boljšimi službami, kjer je manj obremenitev in predvsem višja plača. Bežijo v zdravstvene domove in v tujino.

So se pa nekatere že pred časom opekle. Ko so jih, denimo, pred leti množično vabili v bolnišnico nad Trstom, je bil pobeg iz izolske bolnišnice občuten. A že čez tri leta so jih v Trstu odslovili, saj so si vzgojili lasten kader in reorganizirali delo. Pristale so na cesti. K sreči ne za dolgo, saj pri nas potrebe po tem kadru ne usihajo. S Štajerske in Koroške pa še vedno bežijo v Avstrijo, kjer so plače še veliko boljše kot v Italiji.

Sistem je pred leti zaradi potreb po širšem znanju vpeljal diplomirane medicinske sestre. Priliv tega kadra je velik, vse nočejo delati v bolnišnicah in izumili so referenčne ambulante. Žal tam ta kader povečini izvaja le anketiranje in administrativno, vendar solidno plačano delo. Bolje bi bilo, da bi jih poslali med bolnike. A spet gre za denar, saj jim pripada precej višja plača, sklene komentatorka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar