FinD - Novice - Vlada odgovorila na pripombe tretjih oseb glede NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.6.2018

Vlada odgovorila na pripombe tretjih oseb glede NLB

Ljubljana, 14. junija (STA) - Vlada je danes sprejela odziv Slovenije na pripombe tretjih oseb, danih v postopku presoje zakonitosti državne pomoči NLB. Za posredovanje odgovora Evropski komisiji je pooblastila ministrico za finance Matejo Vraničar Erman, ki pa o vsebini ne more govoriti, saj gre za podatke zaupne narave.

Ker Slovenija do konca lanskega leta ni izpeljala vsaj delne privatizacije NLB, je Evropski komisiji predlagala spremembo danih zavez glede banke, komisija pa je nato konec letošnjega januarja sprožila poglobljeno preiskavo o tem, ali je predlog naše države ustrezen oz. zadosten.

V okviru preiskave so imele možnost podati pripombe tudi zainteresirane tretje stranke, kot so konkurenčne banke, civilne iniciative, organizacije in združenja. Njihove pripombe je Slovenija od komisije prejela 16. maja, nanje pa mora zdaj odgovoriti v enem mesecu. "Vlada je predlog odziva potrdila in me pooblastila, da ga posredujem Evropski komisiji v nadaljnjo obravnavo," je danes povedala finančna ministrica, ki opravlja tekoče posle.

Ker je NLB konec leta 2013 prejela državno pomoč, je Slovenija komisiji obljubila vsaj delno prodajo banke do konca lanskega leta. Ker ji to ni uspelo, zdaj predlaga, naj se del banke proda letos, postopek pa dokonča v letu 2019. Na podlagi tega predloga se zdaj pogovori z Evropsko komisijo nadaljujejo na tehnični ravni.

Cilj Slovenije je doseči dogovor s komisijo tako glede roka privatizacije kot potrebnih izravnalnih ukrepov. Komisija lahko tudi enostransko izda odločbo z določenim rokom za prodajo banke in izravnalnimi ukrepi ali pa razglasi dano državno pomoč NLB za nezakonito, kar pa bi bili za Slovenijo bistveno slabši možnosti.

Evropska komisija ima sicer za zaključek postopka 18 mesecev časa, torej do julija 2019. A ministrica glede na aktualnost zadeve pričakuje odločitev prej.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar