FinD - Novice - Prezadolženost pogosto posledica slabega upravljanja osebnih financ
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.6.2018

Prezadolženost pogosto posledica slabega upravljanja osebnih financ

Ljubljana, 12. junija (STA) - Nekaj manj kot polovica od 370 vprašanih v anketi, ki jo je izvedla ZPS, odplačuje vsaj eno vrsto dolga. Približno 12 odstotkov zaradi višine dolgov občasno ne zmore kriti izdatkov za osnovne življenjske potrebščine. Prezadolženost je pogosto posledica slabega upravljanja osebnih financ, potrošniki potrebujejo več znanja, ugotavlja ZPS.

Med tistimi, ki trenutno odplačujejo kredit, limit, lizing ali nakupe s kreditno kartico, jih je tri četrtine takšnih, ki jih dolgovi psihično obremenjujejo. Psihična obremenjenost zaradi dolgov povzroča hud stres, še posebej tistim, ki zamujajo s plačili obrokov. Občasno se to dogaja 17 odstotkom, nekaj več kot dvema odstotkoma pa se to dogaja pogosto.

V anketi Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) se je izkazalo, da bi potrošniki potrebovali več finančnega znanja, ki pa ga ne cenijo. Na vprašanje, ali bi raje imeli več denarja ali znali bolje ravnati z njim, je namreč dobrih 70 odstotkov vprašanih izbralo odgovor več denarja.

V prezadolženosti se tako zaradi napačnega ravnanja znajdejo tudi posamezniki z visokimi prihodki. Skoraj petina vprašanih bi se pri najemu kredita odločila za tvegan, višji obrok kredita zgolj na podlagi predvidevanj o boljši plači v prihodnosti.

Zato so v ZPS poudarili, da je za finančno varnost posameznika ali družine izjemnega pomena, da si zna postaviti finančne cilje. Te si pogosteje zastavijo tisti, ki dolgov nimajo oziroma ne zamujajo z njihovim odplačevanjem, redkeje pa tisti, ki zamujajo z odplačevanjem finančnih obveznosti, so izpostavili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar