FinD - Novice - Koroške lekarne lani s presežkom, zdravstveno reševalni center s primanjkljajem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.6.2018

Koroške lekarne lani s presežkom, zdravstveno reševalni center s primanjkljajem

Radlje ob Dravi, 11. junija (STA) - Svet Koroške regije se je danes seznanil z lanskim poslovanje dveh zavodov, katerih soustanoviteljice so občine. Medtem ko so Koroške lekarne poslovale s 331.000 evri presežka in ga bodo del razdelile med občine, pa je Zdravstveno reševalni center Koroške lani posloval z 9000 evri primanjkljaja, finančne težave pa ga spremljajo tudi letos.

Koroške lekarne so lani v celoti uresničile načrte. Število zdravil, izdanih na recepte, se je povečalo s 589.000 obdelanih receptov v 2016 na 597.000 receptov v 2017. Prihodki zavoda so lani znašali 17,6 milijona evrov, odhodki pa 17,3 milijona evrov, tako da so lekarne lansko leto sklenile s 331.000 evri presežka, od tega na javni službi v znesku 80.000 evrov, ostalo predstavlja presežek na tržnem delu.

Župani in predstavniki občin so se na današnji seji sveta regije, ki je potekala v Radljah ob Dravi, seznanili z lanskim poslovanje in potrdili delitev presežka med občine v višini dobrih 184.000 evrov, ki jih bodo občine porabile izključno za izvajanje zdravstvene dejavnosti.

Koroške lekarne letos načrtujejo nadaljnjo, triodstotno rast prihodkov in presežek v višini skoraj 300.000 evrov, je županom povedala direktorica Koroških lekarn Irena Pušnik, ki je bila na razpisu tudi edina prijavljena za nadaljnje vodenje Koroških lekarn. Z njenim vnovičnim imenovanjem se je svet regije danes tudi strinjal. So pa župani vodstvu Koroških lekarn naložili pripravo analize, kaj vse bi s seboj prinesel predlog, da tudi na Koroškem zagotovijo 24-urno lekarniško dežurstvo. Po zdravila v času, ko na Koroškem ni odprta nobena lekarna v regiji, tudi dežurne ne, se namreč Korošci zdaj vozijo v Velenje ali Maribor.

Manj spodbudno pa je poslovanje Zdravstveno reševalnega centra Koroške, ki na Koroškem skrbi za izvajanje nujne medicinske pomoči in nenujne zdravstvene prevoze. Zavod, ki je posebnost v slovenskem prostoru, je lansko poslovno leto sklenil z 9000 evri primanjkljaja, letos pa ga pestijo finančni pritiski zaradi nujnih vlaganj v vozila.

Vodstvo centra se je zato s prošnjo po pomoči v obliki poroštva ali kredita obrnilo na svet regije, ki pa o tem danes po daljši razpravi ni odločal, temveč je vodstvu centra naročil, naj do prihodnje seje pripravi celovito predstavitev poslovanja s podrobno prestavitvijo predloga sofinanciranja občin pri nabavi vozil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar