FinD - Novice - Evropske borze v zadnji dan tedna z negativnimi gibanji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.6.2018

Evropske borze v zadnji dan tedna z negativnimi gibanji

London, 08. junija (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo z negativnim predznakom. Iz ZDA niso prišli enotni signali, v Aziji pa so se tečaji vrednostnih papirjev danes znižali. Vlagatelji so tako tudi v Evropi postali bolj previdni, saj se v Kanadi začenja zasedanje skupine G7, prihodnji teden pa bodo seje nekaterih centralnih bank.

Pred današnjim začetkom zasedanja voditeljev sedmih najbolj razvitih držav v Kanadi se je retorika glede trgovinskega spora z ZDA zaostrila. Poleg tega je za prihodnji teden napovedano srečanje med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, zasedali bosta tudi ameriška in evropska centralna banka. Nekoliko je vlagatelje pomirilo oblikovanje nove vlade v Španiji s premierjem Pedrom Sanchezom, ki se zavzema za ohranitev območja evra, so povedali analitiki.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,92 odstotka in se giblje okoli 3428 točk.

V Londonu se je indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,72 odstotka. V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 1,26 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,41-odstoten padec.

Danes dopoldne utegnejo na gibanje tečajev med drugim vplivati podatki o proizvodnji, stroških dela in zunanji trgovini v Nemčiji ter industrijski proizvodnji v Franciji.

Tečaj evra v današnjem uvodnem trgovanju ostaja nad mejo 1,18 dolarja, kamor se je v pričakovanjih, da bo Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju prihodnji teden napovedala zaključek odkupovanja državnih obveznic do konca leta, prvič po dobrih dveh tednih povzpel v četrtek. Zjutraj so na borzi v Frankfurtu s skupno evropsko valuto trgovali po tečaju 1,1806 dolarja, ECB pa je v četrtek opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1836 dolarja oz. 0,71 višje kot v sredo.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes znižali. Borza v Tokiu je zabeležila 0,56-odstotno znižanje indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng znižal za 1,88 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite za 1,36 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju pocenile za 0,85 odstotka, v Južni Koreji za 0,77 odstotka in v Avstraliji za 0,20 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar