FinD - Novice - Terorističnega napadalca iz Stockholma obsodili na dosmrtno ječo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.6.2018

Terorističnega napadalca iz Stockholma obsodili na dosmrtno ječo

Stockholm, 07. junija (STA) - Privrženca skrajne skupine Islamska država Rahmata Akilova je sodišče v švedskem Stockholmu danes zaradi lanskoletnega terorističnega napada z ukradenim tovornjakom v švedski prestolnici obsodilo na dosmrtno ječo. Napad je zahteval pet smrtnih žrtev, 10 ljudi je bilo ranjenih.

Sodišče je obtoženega spoznalo za krivega terorizma, petkratnega umora in ogrožanja javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Sodišče je tudi razsodilo, da bodo Akilova ob morebitni izpustitvi iz zapora izgnali iz Švedske. Običajno na Švedskem tisti, ki jih obsodijo na najvišjo kazen, za zapahi povprečno odslužijo 16 let. Sodišče je Akilovu tudi dosmrtno prepovedalo bivanja na Švedskem.

40-letni Uzbekistanec je med zaslišanjem priznal, da je z ukradenim tovornjakom 7. aprila lani zapeljal v peš cono v Stockholmu. Pred sodiščem je dejal, da je upal, da bo z napadom prisilil Švedsko, da se umakne iz mednarodne koalicije proti IS. Dejal je tudi, da je od članov IS dobil zeleno luč za napad, čeprav IS nikoli ni prevzela odgovornosti za ta napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Akilov je iz Uzbekistana na Švedsko prišel leta 2014 in tam zaprosil za bivanje. Decembra 2016 so njegovo prošnjo zavrnili in mu naložili, da mora v štirih tednih zapustiti Švedsko. Nato je izginil neznano kam. Švedske oblasti so ga nekaj mesecev pred napadom dale na seznam iskanih oseb.

V napadu so umrli trije švedski državljani, Britanec in Belgijka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar