FinD - Novice - Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.6.2018

Eurostat potrdil 0,4-odstotno rast v prvem četrtletju

Luxembourg, 07. junija (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v letošnjem prvem četrtletju tako v območju z evrom kot v EU v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bila rast po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom 2,5-odstotna, v EU 2,4-odstotna.

Izdatki za končno potrošnjo so se v območju evra povečali za 0,5 odstotka, v EU za 0,4 odstotka. Bruto investicije v osnovna sredstva so se okrepile za 0,5 oz. 0,8 odstotka. Izvoz je upadel za 0,4 oz. 0,3 odstotka, uvoz v območju evra je upadel za 0,1 odstotka, medtem ko je v EU ostal na enaki ravni.

Izdatki za zasebno področno so k rasti BDP prispevali 0,3 oz. 0,2 odstotni točki, bruto investicije za 0,1 oz. 0,2 odstotne točke. Pozitivni prispevek so imele tudi spremembe zalog, medtem ko je zunanjetrgovinska bilanca imela negativnega.

V Sloveniji je bila rast BDP v prvem letošnjem četrtletju v primerjavi z zadnjim lanskim 0,6-odstotna. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je v primerjavi s prvim trimesečjem lani okrepil za pet odstotkov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar