FinD - Novice - Ureditev delne pokojnine po mnenju vlade ni ustavno sporna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.6.2018

Ureditev delne pokojnine po mnenju vlade ni ustavno sporna

Ljubljana, 06. junija (STA) - Vlada meni, da ureditev delne pokojnine in temu prilagojena ureditev ponovnega vstopa v zavarovanje ter pogoj prenehanja obveznega zavarovanja za pridobitev pravice do pokojnine po pokojninskem zakonu iz leta 2012 niso ustavnopravno sporne. Pomembno je, da so te pravice v zakonu enako urejene za enake oziroma primerljive položaje, opozarja.

Vlada v danes sprejetem mnenju o zahtevi delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti dela pokojninskega zakona meni, da ni ustavno sporna niti odločitev, da se možnost kombinacije aktivnega statusa s statusom upokojenca enako uredi tudi za posameznike, ki so po predhodni zakonodaji lahko z institutom izvzema iz zavarovanja ohranjali polno pokojnino.

Prav tako se vladi ne zdi sporna ureditev, ki določa dolžnost vključitve v zavarovanje za samostojne podjetnike in družbenike ne glede na višino prejetih dohodkov. Zakonodajalec je namreč dolžan vzpostaviti sistem, ki bo posameznikom zagotavljal pravico do pokojnine in s tem njihovo socialno varnost. Temu v primeru, če bi bila podana le možnost vključitve v zavarovanje, ne bi bilo zadoščeno, opozarja vlada.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar