FinD - Novice - Cinkarna Celje bo lastne delnice kupovala po ceni od 250 do 300 evrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.6.2018

Cinkarna Celje bo lastne delnice kupovala po ceni od 250 do 300 evrov

Celje, 05. junija (STA) - Delničarji Cinkarne Celje so na današnji skupščini podprli nasprotni predlog Modre zavarovalnice, ki je z 20 odstotki največji delničar podjetja, o nakupu lastnih delnic. Upravo družbe so tako pooblastili, da pridobiva lastne delnice v razponu od 250 do 300 evrov, medtem ko je vodstvo Cinkarne predlagalo razpon med 170 in 210 evrov za delnico.

Generalni direktor družbe Tomaž Benčina je v izjavi za medije po skupščini v Celju povedal, da je višja cena, po kateri bo družba odkupovala lastne delnice, "odraz dogajanj na borzi in pričakovanj delničarjev".

Skupščina pa je podprla predlog uprave in nadzornikov glede višine letošnje dividende. Družba bo od 21,55 milijona evrov lanskega bilančnega dobička za izplačilo dividend namenila 21,54 milijona evrov oz. 26,52 evra bruto na delnico. Preostanek bilančnega dobička v znesku 3118 evrov se bo prenese v poslovno leto 2018 kot preneseni dobiček.

Delničarji so upravi in nadzornikom podelili razrešnico za leto 2017. Za revizorja letošnjega poslovanja so imenovali družbo Deloitte Revizija, je Cinkarna sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Tudi danes Benčina ni mogel mimo prevzemne namere, ki jo je v ponedeljek objavila družba Anatol ob podpori ameriške investicijske družbe KKR. Dejal je, da je o podpori prevzemni ponudbi še prezgodaj govoriti, saj imajo premalo informacij. Do njih je zadeva namreč prišla v ponedeljek, tudi ponujene cene za delnico - interesent je za delnico pripravljen odšteti 220 evrov, skupaj s 26,52 evra dividende pa bi pomenilo 246,52 evra skupne vrednosti ponudbe za delnico - Benčina ni želel komentirati. Meni, da je to stvar lastnikov.

Poudaril je, da so jim prevzemniki v ponedeljek sporočili željo po skrbnem pregledu poslovanja Cinkarne. "Na ponedeljkovem srečanju so nam prevzemniki ponovili ponudbo, ki je že bila javno objavljena. Dejali so, da imajo resne namene in da se vidijo kot dolgoročni strateški partner, ki bo razvijal podjetje in povečal število zaposlenih," je povedal Benčina.

Dodal je še, da je nekaj lastnikov Cinkarne že izrazilo nezadovoljstvo s ponujeno ceno prevzemnikov, ki so sicer že pridobili 16.000 delnic oz. dva odstotka vseh delnic družbe. Benčina je napovedal, da je pred Cinkarno največje investicijsko obdobje, v katerem bodo za naložbe v okolje namenili 20 milijonov evrov.

Predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik je po skupščini povedal, da delničarji niso zadovoljni s ponujeno ceno in da je bil pristop ponudnikov precej podcenjujoč. Na vprašanje, ali je lahko prevzem uspešen, je odgovoril, da je mogoče še marsikaj pričakovati. Pri tem je opozoril, da je država pomemben lastnik Cinkarne, a ni večinski.

Podjetniški sindikat Cinkarne je na ponedeljkovi seji obravnaval prevzemno ponudbo in ocenil, da jim imena, ki se pojavljajo za prevzemniki, ne dišijo preveč. Ne verjamejo tudi v leporečje, ki je zapisano v prevzemni ponudbi. Menijo namreč, da so prevzemniki preprodajalci, ki vidijo samo lep zaslužek v Cinkarni, iz katere bi želeli potegniti čim več denarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar