FinD - Novice - Trgovina na drobno v območju evra in EU aprila navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.6.2018

Trgovina na drobno v območju evra in EU aprila navzgor

Luxembourg, 05. junija (STA) - Obseg trgovine na drobno v območju evra in EU se je aprila na mesečni ravni zvišal za 0,1 in 0,4 odstotka, medtem ko se je na letni ravni v obeh območjih okrepil za 1,7 odstotka. Slovenija je bila z dveodstotnim padcem na mesečni ravni in 1,4-odstotnim padcem na letni ravni med državami z največjim upadom, je danes objavil Eurostat.

V območju z evrom se je aprila na mesečni ravni povečala prodaja neživilskih izdelkov (+1,7 odstotka), medtem ko se je zmanjšala prodaja goriv (-0,8 odstotka) ter hrane, pijače in tobačnih izdelkov (-0,7 odstotka).

Na ravni EU je bilo prodanih več neživilskih izdelkov (+1,5 odstotka) in goriv (+0,6 odstotka), medtem ko je upadla prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov (-0,5 odstotka).

Največjo rast trgovine na drobno na mesečni ravni so zabeležile Nemčija (+2,3 odstotka), Romunija (+1,7 odstotka) ter Irska, Litva in Velika Britanija (po +1,5 odstotka), medtem ko so imele največji padec Portugalska (-4,1 odstotka), Slovenija (-2,0 odstotka) in Estonija (-1,8 odstotka).

Na letni ravni pa se je aprila v območju evra povečala prodaja neživilskih izdelkov (+3,2 odstotka) ter hrane, pijače in tobačnih izdelkov (+0,4 odstotka), medtem ko je upadla prodaja goriv (-0,7 odstotka).

V osemindvajseterici pa se je povečala prodaja neživilskih izdelkov (+3,4 odstotka) in goriv (+1,3 odstotka), zmanjšala pa prodaja hrane, pijače in tobačnih izdelkov (-0,3 odstotka).

Najbolj se je prodaja na drobno na letni ravni okrepila v Romuniji (+7,4 odstotka), na Poljskem (+6,6 odstotka) in Litvi (+6,5 odstotka), medtem ko so največje padce zabeležile Malta (-3,1 odstotka), Belgija (-1,5 odstotka) in Slovenija (-1,4 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar