FinD - Novice - Intereuropa išče novega večinskega lastnika
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.6.2018

Intereuropa išče novega večinskega lastnika

Koper, 04. junija (STA) - Družba PwC svetovanje je v imenu konzorcija bank, ki prodajajo Intereuropo, objavila javni poziv za izraz interesa za nakup 72,13-odstotnega deleža družbe. Gre za drugi poskus prodaje koprskega logista po neuspelem poskusu spomladi 2016.

Kot izhaja iz danes javnega poziva, objavljenega v Delu, je predmet prodaje 9,17 milijona rednih in 10,66 milijona prednostnih delnic, ki skupaj predstavljajo 72,13 odstotka kapitala družbe.

Interesenti morajo poslati podpisan izraz interesa, ki mora vključevati identifikacijo zainteresirane stranke oz. konzorcija ter kratko obrazložitev interesa, do 2. julija do 15. ure na spletni naslov družbe PwC Svetovanje, ki je bila imenovana za ekskluzivnega finančnega svetovalca.

Po tej objavi se je tečaj delnic Intereurope na Ljubljanski borzi nekoliko dvignil. Doslej je pridobil približno osem odstotkov in se giblje pri 2,48 evra.

Pogodbo za skupno prodajo delnic Intereurope so s PwC svetovanje v začetku aprila podpisale SID banka, NLB, Gorenjska banka, SKB banka in Banka Intesa Sanpaolo. Skupaj prodajajo paket delnic, ki predstavlja 54,47 odstotka glasovalnih pravic oz. 72,13 odstotka vseh delnic.

Konzorcij bank je družbo skušal prodati v začetku leta 2016, a se s ponudnikom, češko-malteško družbo Tuffieh Funds, ni uspel dogovoriti o ključnih pogojih prodaje.

Banke so lastnice Intereurope postale s konverzijo skupaj 18,4 milijona evrov terjatev v lastniški delež, s čimer je bil zaključen proces finančnega prestrukturiranja družbe. Tedaj je 1,2 milijona evrov svojih terjatev do Intereurope pretvorila v lastniški delež tudi Nova KBM, ki pa je te delnice nato prenesla na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Skupina Intereuropa je lani prihodke od prodaje povečala za 11 odstotkov do 150 milijonov evrov ter poslovala z izgubo v višini 1,6 milijona evrov. Družba Intereuropa pa je lani izšla iz izgube in vknjižila 340.000 evrov čistega dobička.

V prvem letošnjem četrtletju je skupina ustvarila 1,3 milijona evrov čistega dobička, kar je za 49 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in za 121 odstotkov nad načrtovanim. Prihodke od prodaje je povečala za 10 odstotkov na 38,8 milijona evrov.

Skupino poleg obvladujoče družbe sestavlja še 12 povezanih družb v devetih državah, kjer ima koncern lastna podjetja z omrežjem poslovnih enot in logističnih terminalov. Dejavnost koncerna je zagotavljanje logističnih storitev s področja kopenskega, pomorskega in zračnega prometa, skladiščenja, distribucije in carinskih storitev. Koncern je konec marca zaposloval 1360 ljudi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar