FinD - Novice - Cene industrijskih izdelkov v območju z evrom aprila nespremenjene
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.6.2018

Cene industrijskih izdelkov v območju z evrom aprila nespremenjene

Luxembourg, 04. junija (STA) - Cene industrijskih izdelkov so pri proizvajalcih v območju evra aprila v mesečni primerjavi ostale nespremenjene, v EU pa so zrasle za 0,1 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Na letni ravni so cene v območju z evrom porasle za dva odstotka, v EU pa za 2,4 odstotka.

Marca so cene tako v območju z evrom kot v EU po danes potrjenih podatkih na mesečni ravni zrasle za 0,1 odstotka.

Aprila so se v območju z evrom na mesečni ravni cene proizvodov za vmesno uporabo zvišale za 0,2 odstotka. Cene investicijskih dobrin in trajnih potrošnih dobrin so zrasle za 0,1 odstotka. Cene netrajnih potrošnih dobrin so ostale nespremenjene, cene energije pa so padle za 0,4 odstotka.

V EU so se na mesečni ravni cene proizvodov energije povečale za 0,3 odstotka, za 0,2 odstotka so zrasle cene proizvodov za vmesno uporabo, za 0,1 odstotka pa cene trajnih in investicijskih dobrin. Cene netrajnih dobrih so medtem ostale nespremenjene.

Najvišjo rast cen so imele Grčija (+1,8 odstotka), Latvija (+1,1 odstotka), Španija in Velika Britanija (po +0,7 odstotka). Največje znižanje so medtem zabeležili v Estoniji (-1,4 odstotka) ter Franciji in Italiji (po -0,7 odstotka). V Sloveniji so se cene na mesečni ravni znižale za 0,1 odstotka.

Na letni ravni so se v območju z evrom cene energije zvišale za 3,8 odstotka, cene dobrin za vmesno porabo za 2,1 odstotka, cene investicijskih dobrin za en odstotek in cene trajnih potrošnih dobrin za 0,9 odstotka. Zrasle so tudi cene netrajnih potrošnih dobrin, in sicer za 0,5 odstotka.

V EU so se cene v energetskem sektorju zvišale za 5,3 odstotka, vmesnih dobrin za 2,6 odstotka, investicijskih dobrin za en odstotek in trajnih dobrin za 0,9 odstotka. Cene netrajnih dobrin so zrasle za 0,8 odstotka.

Najvišjo rast so imeli v Estoniji (+5,6 odstotka), Veliki Britaniji (+4,7 odstotka), Latviji (+4,6 odstotka) in na Slovaškem (+4,3 odstotka). Največje padce so medtem zabeležili na Irskem (-1,9 odstotka), Cipru (-1,8 odstotka) in v Luksemburgu (-1,3 odstotka). V Sloveniji so se cene na letni ravni zvišale za dva odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar