FinD - Novice - Evropski poslanci za strožje ukrepe proti goljufijam s prevoženimi kilometri
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.6.2018

Evropski poslanci za strožje ukrepe proti goljufijam s prevoženimi kilometri

Strasbourg, 02. junija (STA) - Evropski parlament je v četrtek z veliko večino sprejel resolucijo, s katero poziva Evropsko komisijo, naj v 12 mesecih pripravi nov zakonodajni predlog za učinkovitejše preprečevanje goljufij s prevoženimi kilometri rabljenih avtomobilov. Nedovoljeni posegi v števce kilometrov po navedbah parlamenta letno stanejo do 9,6 milijarde evrov.

Poslanci so resolucijo sprejeli na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 577 glasovi za, 32 proti in 19 vzdržanimi. Kot je dejal nemški poslanec Ismail Ertug (S&D), bi ustrezni ukrepi obnovili zaupanje potrošnikov v trg rabljenih avtomobilov, hkrati pa pripomogli k večji prometni varnosti. "To je odlična priložnost, da z zaščito potrošnikov pokažemo pravo dodano vrednost Evrope," je poudaril.

Kot so sporočili iz Evropskega parlamenta, ima skoraj polovica rabljenih avtomobilov, na prodaj v EU, na števcu zabeleženo neresnično število kilometrov. Kupci za rabljene avtomobile zaradi nedovoljenih posegov v števce kilometrov plačajo od 2000 do 5000 evrov več, kot bi plačali, če bi bilo na števcih zabeleženo realno število kilometrov.

Večje tveganje za nakup avtomobila s ponarejenim številom kilometrov obstaja pri uvoženih vozilih.

Parlament zato predlaga vzpostavitev evropske baze podatkov o prevoženih kilometrih, redno odčitavanje števcev kilometrov na tehničnih pregledih ter ukrepe proizvajalcev, ki bi preprečili nedovoljene posege v števce. Pri tem je po njegovih ocenah možna uporaba blockchain tehnologije.

Zavzema se tudi za to, da nedovoljeno poseganje v števce postane kaznivo dejanje v vsej uniji. Danes je prepovedano v 25 članicah, a so kazni vse prej kot enotne. V Franciji sta denimo zanj zagroženi dve leti zapora, na Slovaškem pa 226 evrov globe.

Nedovoljeni posegi v števce kilometrov stanejo potrošnike, prodajalce avtomobilov, zavarovalnice in proizvajalce od 5,6 do 9,6 milijard evrov letno. Avtomobilov z navedenim nerealnim številom kilometrov je precej tudi na slovenskem trgu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar