FinD - Novice - V Gorenju podpisali novo kolektivno pogodbo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.6.2018

V Gorenju podpisali novo kolektivno pogodbo

Velenje, 01. junija (STA) - Uprava in predstavniki zaposlenih v Gorenju so danes podpisali novo kolektivno pogodbo. Z dogovorom so zadovoljni tako v vodstvu družbe kot v podjetniškem sindikatu. Predstavniki delavcev upajo, da se bo korekten socialni dialog nadaljeval tudi po prihodu novega lastnika.

Kot so danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Gorenja, nova kolektivna pogodba zagotavlja ohranitev visoke ravni varovanja delavskih pravic, podjetju pa dolgoročne prihranke in dobre temelje za prihodnji razvoj.

Z novo kolektivno pogodbo nadomeščajo skoraj tri desetletja star dogovor med podjetjem in zaposlenimi ter ga prilagajajo ne le novi zakonodaji, temveč tudi novim razmeram na trgu, so dodali.

Poudarili so dober socialni dialog v podjetju. V zadnjih treh mesecih so pogajanja o novi kolektivni pogodbi potekala pospešeno, pogajalski strani sta se srečevali tudi večkrat tedensko. Pogodba in z njo povezane pravice začnejo veljati takoj.

Delavski direktor v Gorenju Drago Bahun je pogodbo označil kot dobro. "V Gorenju visoko raven delavskih pravic gojimo že od ustanovitve podjetja. Zavedamo se, da mora podjetje do zaposlenih ravnati odgovorno ne samo pri zagotavljanju primernega plačila za njihovo delo, temveč tudi na drugih področjih," je dejal.

Nova kolektivna pogodba zagotavlja višjo raven pravic tako v primerjavi z zakonodajo kot tudi s panožno kolektivno pogodbo. "Prepričan sem, da bo predstavljala kakovostne temelje za prihodnja desetletja," je poudaril Bahun.

Zadovoljni so tudi v sindikatu. "Menimo, da je podpis nove kolektivne pogodbe Gorenja uspeh za obe strani, tako za upravo kot za zaposlene. Z uspešnim dogovorom smo dokazali, da je mogoč korekten socialni dialog, ki se naj nadaljuje tudi s prihodom novega lastnika," je dejal predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba. Dodal je, da so sindikat tudi v prihodnje kar najbolj ščitil interese zaposlenih.

Delavce Gorenja je januarja letos razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ni več ustrezala aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.

Po doseženem sporazumu in umiku preklica obstoječe kolektivne pogodbe je sindikat Gorenja stavko preklical, z upravo pa začel pogajanja o novi kolektivni pogodbi, ki so se uspešno končala v četrtek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar