FinD - Novice - Solidarnost napoveduje skupinsko tožbo proti državi zaradi pokojnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.6.2018

Solidarnost napoveduje skupinsko tožbo proti državi zaradi pokojnin

Ljubljana, 01. junija (STA) - V stranki Solidarnost so danes napovedali skupinsko tožbo proti državi, s katero bodo zahtevali, da država povrne oškodovancem s krivičnim količnikom nacionalizirani del pokojnine, ki so si jo zaslužili in vplačali v delovni dobi. Pozivajo vse, ki občutijo to krivico, da pošljejo kontaktne podatke za uvrstitev v kolektivno tožbo.

Stranka Solidarnost je sicer že večkrat opozorila na po njihovem mnenju neustavno ureditev zakonov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju 1 in 2, ker količniki za določanje pokojnin "ustvarjajo drugorazredne državljane". Dodali so, da je bilo več kot 100.000 upokojencem z izračunom izredno nizkih pokojnin in dejansko nacionalizacijo dela njihovih pokojnin odvzeto dostojanstvo in ustavne pravice. S tem pa so kršene ustavne pravice upokojencev, so prepričani.

ZPIZ 1 in 2 sta po njihovem mnenju v nasprotju z ustavnimi določili o socialni državi in z mednarodnimi konvencijami o človekovih pravicah. Zato je stranka vložila tudi pobudo za presojo ustavnosti teh zakonov, k podobnemu so pozvali tudi varuhinjo človekovih pravic.

Danes pa so napovedali torej še tožbo, v kateri bodo zahtevali, naj država pri obravnavi upokojencev uporabi enake kriterije, kot so se uporabili v primeru vračanja nacionaliziranega premoženja Cerkvi.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar