FinD - Novice - SŽ: Stavkovne zahteve sindikata železničarjev neupravičene in škodljive
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.6.2018

SŽ: Stavkovne zahteve sindikata železničarjev neupravičene in škodljive

Ljubljana, 31. maja (STA) - Opozorilna stavka, ki jo napoveduje Sindikat železničarjev Slovenije, ne bo bistveno vplivala na prevoz tovora in potnikov, zagotavljajo na Slovenskih železnicah. Stavkovne zahteve ocenjujejo kot neupravičene in škodljive.

Sindikat železničarjev Slovenije je za junij in julij v družbah SŽ-Tovorni promet, SŽ-Infrastruktura in SŽ-Potniški promet napovedal vrsto opozorilnih stavk. Od vodstva SŽ med drugim zahteva enakopravno obravnavo zaposlenih, ne glede na sindikalno pripadnost. Poziva tudi k zvišanju izhodiščne plače in spremembi plačnega sistema.

V družbi so se na napoved stavke odzvali z navedbami, da spoštujejo vse dogovore in kolektivne pogodbe, podpisane s socialnimi partnerji, s pomočjo katerih je bil narejen velik premik pri poslovanju sistema. "SŽ podpisuje ali pa spreminja kolektivno pogodbo zgolj in samo v dogovoru z dvotretjinsko podporo sindikatov. Vsakršno izključevanje kateregakoli sindikata zavračamo," so zapisali.

SŽ so lani poslovale rekordno, ustvarile so 30 milijonov evrov dobička. Od leta 2012 do danes so se plače zaposlenim zvišale za okoli 20 odstotkov, samo lani je bilo zaposlenim izplačano sedem milijonov evrov poslovne uspešnosti, so spomnili na železnicah in zahteve sindikata železničarjev ocenili kot neupravičene in škodljive.

"Posledice sprejetja zahtev bi bila izguba konkurenčnosti in dobička. Pod vprašajem bi bil tudi nakup novih voznih sredstev in nadaljnje investicije," so poudarili.

V družbi so še navedli, da je bil Albert Pavlič - ta je zaradi sindikalnega spora po enomesečnem vodenju sindikata železničarjev odstopil, zdaj pa je v stavkovnem odboru sindikata - 15 let delavski direktor, zadolžen za kadre in socialne zadeve. "Poslovodstvo je sicer že pred časom ugotovilo, da je bilo na tem področju v vseh teh letih res narejeno premalo, kar pa nova delavska direktorica Nina Avbelj Lekič že ureja," so že zapisali na SŽ.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar