FinD - Novice - Počivalšek z vodstvom Kovisa Livarne podpisal sporazum o državni spodbudi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.6.2018

Počivalšek z vodstvom Kovisa Livarne podpisal sporazum o državni spodbudi

Štore, 31. maja (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, je danes z direktorjem Kovisa Alenom Šinkom in direktorico Kovis Livarne Jerico Vranc podpisal sporazum o državni spodbudi, ki jo je vlada odobrila v sredo. Za 24,7 milijona evrov vreden projekt posodobitve livarne v Štorah je družba pridobila dva milijona evrov pomoči.

Kot je ob tej priložnosti povedal Počivalšek, so za projekt, ki so ga začeli preučevati lani, sredstva zagotovili preko zakona o skladnem regionalnem razvoju. Spomnil je, da je vlada v sredo podprla še tri projekte.

Vrančeva je dejala, da bodo z naložbo začeli še letos in jo bodo končali leta 2020. Družba Kovis Livarna, ki je del brežiške skupine Kovis, izdelovalca zavornih sistemov za vlake največjih svetovnih proizvajalcev, bo s posodobitvijo livarne razširila proizvodne zmogljivosti.

Zgradili bodo nov prizidek k obstoječi hali, novo transformatorsko postajo, investicijo v pripravo peska, avtomatsko formarsko linijo, nakup nove indukcijske talilne peči, avtomatizacijo oddelka talilnice in talilnice in čistilnice ter izboljšavo oziroma optimizacijo logističnih procesov v podjetju.

Po končani posodobitvi bodo proizvodnjo gotovih proizvodov dvignili z zdajšnjih 1200 ton mesečno na 2000 ton. Nova naložba naj bi jim prinesla tudi večjo konkurenčnost, zmanjšanje vpliva na okolje zaradi novega filtrirnega sistema in znižanje deleža odpadkov.

Letos bodo zaposlili pet novih delavcev, leta 2019 in 2020 pa še skupno 80 delavcev. Trenutno pa Kovis Livarna, ki je nastal leta 1996, ko je samostojni podjetnik Anton Pangrčič takrat kupil livarno v stečaju in oživil proizvodnjo, zaposluje 163 delavcev.

Šinko je pojasnil, da imajo v Sloveniji tri podjetja ter eno podjetje v Bački Palanki. Lani so prodali 22.000 zavornih diskov in 14.000 ton ulitkov. Okoli 20 odstotkov teh izdelkov so prodali izven EU. Podjetje pa izvaža V ZDA, Avstralijo, Južno Ameriko in Azijo.

Vlada je v sredo državno spodbudo zagotovila tudi za projekte družb Ocean Orchids iz Dobrovnika, Medicopa iz Murske Sobote in Termita iz Moravč. Slednji je vodilno slovensko podjetja za izdelavo in predelavo kremenovega peska ter izdelavo pomožnih livarskih sredstev za livarne in železarne.

Novo jedrarno, ki je vredna 3,4 milijona evrov, bodo postavili v Zagorju in za to prejeli regionalno državno pomoč v višini 600.000 evrov. Podjetje bo s projektom do leta 2021 zaposlilo 33 oseb, večino prihodnje leto. Projekt zajema izgradnjo novega proizvodnega objekta, v katerega bodo postavili 16 jedrarskih strojev za proizvodnjo jeder po vročem postopku, za katerega se uporablja oplaščeni pesek.

Lani je Termit prodal za 19,3 milijona evrov izdelkov, ustvaril pa je 41.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar