FinD - Novice - Trgovanje na newyorških borzah v znamenju napetih trgovinskih odnosov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2018

Trgovanje na newyorških borzah v znamenju napetih trgovinskih odnosov

New York, 31. maja (STA) - Trgovanje na newyorških borzah se je začelo z neenotno smerjo indeksov, med vlagatelji pa odmeva napoved, da bodo ZDA s petkom uvedle carine na uvoz jekla in aluminija iz EU, Kanade in Mehike, ki so bile doslej iz tega ukrepa kratkoročno izvzete. Analitiki opozarjajo, da bo EU najverjetneje zelo hitro posegla po povračilnih ukrepih proti ZDA.

Industrijski indeks Dow Jones je bil po 30 minutah trgovanja 0,77 odstotka nižje kot ob koncu sredinega trgovanja. Širši indeks S&P 500 se je doslej znižal za 0,33 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,22 odstotka nad izhodiščem.

Opazneje rastejo predvsem delnice družb iz kovinske industrije - delnice AK Steel so pridobile 3,7 odstotka, delnice družb US Steel in Century Aluminum pa po 5,1 odstotka.

Ameriški predsednik Donald Trump je že marca napovedal dvig carin na 25 odstotkov na uvoz jekla in 10 odstotkov na uvoz aluminija, kot razlog pa navedel nepoštene prakse držav izvoznic teh kovin, ki ogrožajo ameriško industrijo in nacionalno varnost. Ker pogajanja z EU, Kanado in Mehiko doslej niso prinesla želenega napredka, so se ZDA odločile, da uvedejo carine.

Neenotno je tudi trgovanje na stari celini. Londonski FTSE 100 je pridobil 0,14 odstotka, pariški CAC 40 je zdrsnil za 0,19 odstotka, frankfurtski DAX je 0,78 odstotka pod izhodiščem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar