FinD - Novice - Umar: Rast v prvem četrtletju znova opazno presegla rast v EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2018

Umar: Rast v prvem četrtletju znova opazno presegla rast v EU

Ljubljana, 31. maja (STA) - Slovenska gospodarska rast, ki je v prvem letošnjem četrtletju dosegla 4,6 odstotka, je po ugotovitvah Umarja ponovno opazno presegla rast v EU. "Umiritev aktivnosti in nekoliko nižja pričakovanja v naših trgovinskih partnericah so upočasnili rast izvoza, medtem ko domača potrošnja ohranja visoke rasti," so navedli.

V prvem letošnjem četrtletju je gospodarska rast ostala visoka in široko osnovana. K temu sta prispevala tako domača potrošnja kot izvoz, so dodali v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Se je pa rast upočasnila glede na močno predhodno četrtletje, kar je posledica umiritve tujega povpraševanja in vpliva neugodnih vremenskih vplivov na gradbeništvo.

"Po rekordno visoki rasti gospodarske aktivnosti ob koncu lanskega leta smo v Umarju ob pripravi Pomladanske napovedi predvideli umirjanje, zato še vedno pričakujemo, da se bo letošnja gospodarska rast gibala okoli petih odstotkov," so dodali.

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju letos za 4,6 odstotka večji kot v enakem obdobju lani. BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je medtem v primerjavi z zadnjim lanskim četrtletjem okrepil za 0,6 odstotka, v primerjavi s prvim trimesečjem lani pa za 5,0 odstotka, je danes objavil statistični urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar