FinD - Novice - Storitvena dejavnost vse bolj pomembna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2018

Storitvena dejavnost vse bolj pomembna

Ljubljana, 31. maja (STA) - V zadnjem času tako v svetu kot v Sloveniji narašča pomen storitev. Storitveni sektor predstavljajo več kot 40 odstotkov dodane vrednosti v BDP, zato je pomembno, da imamo celotno sliko tega sektorja - to kaže nov indeks obsega v storitvenih dejavnostih, ki ga je začel izračunavati statistični urad, je dejala Genovefa Ružić z urada.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila generalna direktorica statističnega urada Ružićeva, storitveni sektor predstavlja več kot 40 odstotkov dodane vrednosti v bruto domačem proizvodu (BDP), medtem ko sama industrija predstavlja dobrih 20 odstotkov, gradbeništvo pa okoli šest odstotkov.

Pomen storitvenih dejavnosti se povečuje zadnjih 15 let. Obseg storitev se je po letu 2010, ko smo beležili naraščajoči trend, v letu 2011 obrnil navzdol in se zmanjševal do leta 2013. "Od takrat naprej pa beležimo rast obsega in pomena storitvenih dejavnosti," je poudarila.

Nov kazalnik, ki so ga začeli izračunavati na uradu, zajema vsa področja poslovnih storitev, razen finančnih in zavarovalniških dejavnosti in storitev javnega značaja.

"Indeks odraža gibanja realnega dohodka v storitvenih dejavnostih," je poudarila Ružićeva in dodala, da ga bodo objavljali vsak mesec z dvemesečnim zamikom.

Obseg storitev se je po tem novem izračunu marca na mesečni ravni zvišal za 1,5 odstotka, na letni ravni pa za 5,6 odstotka. Tolikšna je bila tudi rast v prvem četrtletju v medletni primerjavi.

Ta indeks poleg Slovenije v Evropi po pojasnilih vodje statističnega urada objavljajo še Švedska, Velika Britanija in Francija, zunaj EU pa Kanada, ZDA, Južna Koreja in Kitajska.

A kmalu se bo spremenilo, saj je v razpravi v Evropskem parlamentu in Svetu EU nova uredba o poslovnih statistikah, ki bo zavezala vse države EU, da bodo izračunavale ta kazalnik. Kot predvideva Ružićeva, bi lahko ta zaveza začela veljati okoli leta 2020.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar