FinD - Novice - Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2018

Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju

Ljubljana, 31. maja (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju BDP v prvih treh mesecih letos. Potem ko se je gospodarska dejavnost v medletni primerjavi v zadnjih treh mesecih lani okrepila celo za šest odstotkov, bi bila lahko v prvem letošnjem trimesečju po napovedih nekoliko bolj umirjena.

V zadnjem lanskem trimesečju je bila realna rast BDP v primerjavi z enakim obdobjem predlani pri šestih odstotkih, kar je bila najvišja medletna rast v celotnem 2017.

BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je v četrtletni primerjavi zvišal za dva odstotka, v medletni pa za 6,2 odstotka.

V celotnem lanskem letu se je BDP po prvih ocenah realno okrepil za pet odstotkov, po desezoniranih podatkih pa celo za 5,4 odstotka.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj ter po novem tudi Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj za letos prav tako napovedujeta rast okoli pet odstotkov, ostale ustanove pa so nekoliko bolj zadržane, a tudi njihove napovedi dosegajo oz. presegajo štiri odstotke.

Kot je nedavno objavila Banka Slovenije, se je gospodarska dejavnost v Sloveniji v luči umirjanja svetovne gospodarske rasti na začetku tega leta nekoliko upočasnila, a še vedno obstaja bistveno nad povprečjem v območju evra in celotni EU. Ta je bila v medletni primerjavi v prvih treh mesecih 2,5- oz. 2,4-odstotna.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar