FinD - Novice - Bruselj s predlogom za nova proračunska instrumenta v podporo strukturnim reformam in naložbam
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2018

Bruselj s predlogom za nova proračunska instrumenta v podporo strukturnim reformam in naložbam

Bruselj, 31. maja (STA) - Evropska komisija bo danes predstavila podroben predlog za nova instrumenta v sklopu predlaganega večletnega proračuna za obdobje 2021-2027 v podporo strukturnim reformam in naložbam. Zagotovila naj bi stabilno območje evra, ki je pogoj za delovna mesta, rast in socialno pravičnost v celotni EU, izpostavljajo v Bruslju.

Prvi instrument je program v podporo reformam, v katerem bo na voljo 22 milijard evrov, izraženo v stalnih cenah.

Nudil bo finančno in tehnično podporo vsem članicam pri izvajanju prednostnih reform, zlasti v sklopu evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic, uvedenega sredi krize leta 2011 s ciljem preprečitve novih kriz.

V tem okviru je predvidena tudi posebna podpora članicam brez evra pri njihovih prizadevanjih za uvedbo skupne evropske valute.

Drugi instrument, ki naj bi razpolagal z okoli 26,4 milijarde evrov, izraženo v stalnih cenah, je namenjen zaščiti naložb v primeru velikih asimetričnih šokov. Članice, ki bi drsele v krizo, naj bi dobile finančno podporo v obliki posojil, da ne bo treba rezati naložb.

To bo tretji sklop sektorskih predlogov v okviru večletnega evropskega proračuna za obdobje 2021-2017, po kohezijskem v torek in predlogi za financiranje socialne politike, izobraževanja in kulture v sredo.

V petek sledijo podrobni predlogi za financiranje skupne kmetijske politike, nato pa do 14. junija še predlogi za preostale politike.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar