FinD - Novice - S slabim vodovodom ljubljanske ORL klinike se ukvarja tudi policija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.5.2018

S slabim vodovodom ljubljanske ORL klinike se ukvarja tudi policija

Ljubljana, 30. maja (STA) - Policijska uprava Ljubljana je prejela anonimno prijavo, na podlagi katere preverjajo razloge za sum, da je bilo pri gradnji objekta ORL klinike UKC Ljubljana storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, so potrdili za STA. Ministrstvo za zdravje je policiji že predalo dokumentacijo, povezano z projektom oz. s težavami na vodovodnem sistemu.

Objekt klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo (ORL) Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je gradilo propadlo gradbeno podjetje SCT, objekt je bil predan v uporabo leta 2011. Lani so začeli ugotavljati, da iz pip v nekaterih objektih teče rjava voda. Ugotovili so, da je to posledica rjavečih cevi. Vzorčenja vode so pokazala preseganje vrednosti železa v vodovodnem sistemu in na določenih izlivkah tudi preseganje svinca, kar je posledica luščenja cevovoda, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Mikrobiološko je voda sicer neoporečna. Kljub temu v objektu ORL klinike ostaja prepoved pitja vode iz pip; postavili so vodne bare s filtri in dodatnimi filtri.

Januarja letos so se začeli s težavo ukvarjati tudi na ministrstvu za zdravje. Ministrica Milojka Kolar Celarc je od pristojnih na kliniki zahtevala informacije, kako so vzdrževali vodovod, potem ko so stavbo dobili v uporabo. Strokovnim službam ministrstva pa je naročila pregled projektne dokumentacije, konkretno, ali so bile v stavbo vgrajene cevi v skladu s standardi, kako je potekal prevzem objekta v uporabo in kako nadzor gradnje.

Marca letos je zaradi anonimne prijave v stik z ministrstvom za zdravje stopila tudi policija. Na ministrstvu so pojasnili, da so jim predali pojasnila, ki so jih dobili od UKC Ljubljana in zabeležko sestanka predstavnikov ministrstva in UKC Ljubljana na temo vodovodnega sistema na ORL kliniki 27. februarja letos.

Analizo stanja cevi vodovodnega sistema na objektih N1 in N2 ORL klinike je izvedel Inštitut za metalne konstrukcije ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo. Izvedenci inštituta so svetovali čim prejšnjo zamenjavo cevi v objektu N2, katerih preostala življenjska doba je "skoraj nič". Stanje cevi za vročo vodo v objektu N1 so ocenili kot "sorazmerno slabo" s pričakovano odpovedjo v roku 10 do 15 let. Načrtovana življenjska doba internega vodovodnega omrežja naj bi bila po navedbah ministrstva 50 let.

Bodo pa načrtovano življenjsko dobo predvidoma dosegle cevi za hladno vodo v objektu N1, katerih stanje je dobro. Na Inštitutu za metalne konstrukcije so tudi opozorili, da bi menjava le dela vodovodnega sistema z nerjavnimi cevmi lahko dodatno korozijsko obremenila preostali, nezamenjani, del vodovodnega sistema s pocinkanimi cevmi.

V torek je sicer vladni odbor v načrt razvojnih programov za obdobje 2018-2021 uvrstil prav projekt zamenjave vodovodnih cevi na ORL kliniki. Ocenjena vrednost investicije je 660.020 evrov, od tega bo ministrstvo za zdravje zagotovilo 563.020 evrov.

V UKC Ljubljana morajo zdaj pripraviti razpis za izbor izvajalca zamenjave vodovodnih cevi. Kot so pojasnili za STA, bo zamenjava na objektih N1 in N2 potekala v dveh zaporednih fazah, najprej v objektu N2, nato na objektu N1. Predvidevajo, da bodo za zamenjavo cevi v posameznem objektu potrebovali po tri mesece.

Januarja je ministrica Kolar Celarčeva na vprašanje, ali je ostalo še kaj bančnih garancij od gradnje ORL klinike, pojasnila, da še preverjajo. Bi pa bilo po njenih takratnih navedbah "normalno", da bi garancije še veljale glede na to, da je bil objekt dan v uporabo 2011. V UKC Ljubljana so pojasnili, da je v teku postopek vnovčitve bančne garancije za še preostalih 81.659,80 evra in bo speljan še pred potekom bančne garancije.

Težave z vodovodnim omrežjem, ki so ga morali v celoti zamenjati, so pred leti imeli tudi na Onkološkem inštitutu Ljubljana. Tudi tega je gradilo podjetje SCT.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar