FinD - Novice - Stopnja anketne brezposelnosti v prvem četrtletju 5,9-odstotna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.5.2018

Stopnja anketne brezposelnosti v prvem četrtletju 5,9-odstotna

Ljubljana, 29. maja (STA) - V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji 61.000 anketno brezposelnih, kar je za 2,3 odstotka več kot v prejšnjem četrtletju in za 22,9 odstotka manj kot v prvem četrtletju lanskega leta. Anketna stopnja brezposelnosti je bila s 5,9 odstotka za 0,1 odstotne točke višja kot v lanskem zadnjem četrtletju, na letni ravni je bila nižja za 1,9 odstotka.

Med moškimi je bila stopnja brezposelnosti 5,4-odstotna ali za 0,3 odstotne točke višja, med ženskami pa 6,6-odstotna ali za 0,1 odstotne točke višja kot v prejšnjem četrtletju.

Število delovno aktivnih se je v primerjavi z istim obdobjem lani povečalo za 3,1 odstotka na 964.000, kažejo podatki državnega statističnega urada, medtem ko je na četrtletni ravni število delovno aktivnih upadlo za 0,9 odstotka.

Zaposlenih v delovnem razmerju za nedoločen čas je bilo v prvem trimesečju 679.000 ali 2,5 odstotka več kot v istem obdobju lani, medtem ko je bilo zaposlenih v delovnem razmerju za določen čas enako število kot v istem obdobju lani. Število zaposlenih prek študentskega servisa je bilo za 10,2 odstotka nižje kot v istem obdobju prejšnjega leta.

"Prevladujejo zaposlitve s polnim delovnim časom, čeprav se je število tako zaposlenih v prvem četrtletju v primerjavi z zadnjim četrtletjem lanskega znižalo za dva odstotka," so pojasnili na statističnem uradu.

V prvem trimesečju je bilo v Sloveniji med aktivnim prebivalstvom 2,8 odstotka dolgotrajno brezposelnih, ki so brezposelni 12 mesecev ali več. Zelo dolgotrajno brezposelnih, ki so brez dela 24 ali več mesecev, je bilo 1,5 odstotka. Število zelo dolgotrajno brezposelnih se je v tem obdobju v primerjavi z istim obdobjem lani znižalo za 33,5 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar