FinD - Novice - Sindikat v Ericu zamrznil za torek napovedano stavko
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2018

Sindikat v Ericu zamrznil za torek napovedano stavko

Velenje, 28. maja (STA) - Sindikat v velenjskem Eurofins Ericu, ki je za torek napovedal peturno stavko pred glavno zgradbo družbe, je stavko danes po srečanju z zaposlenimi do nadaljnjega zamrznil. Kot je za STA povedala prva sindikalistka Erica Anastazija Vrbovšek, so z upravo družbe dosegli dogovor; dokler ga bo uprava spoštovala, bo tako stavka zamrznjena.

Vrbovškova je tudi ocenila, da so z doseženim dogovorom zadovoljni, saj so uresničili štiri od pet stavkovnih zahtev. Stavkovni odbor je tako med drugim dosegel dopolnitev podjetniške kolektivne pogodbe z določenimi členi, ki se nanašajo na delo zaposlenih, in o dvigu najnižje osnovne plače, ki je najnižja v Sloveniji in po kolektivni pogodbi znaša le 375,12 evra.

Glede glavne stavkovne zahteve, da se prekličejo odpovedi pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev in trem sindikalnim zaupnicam, je Vrbovškova pojasnila, da se je predsednik sveta delavcev dogovoril o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja z višjo odpravnino, preostali delavci pa se ne želijo vrniti na delo v Erico, dokler ga vodi zdajšnji direktor Marko Mavec.

Stavka v Ericu je visela v zraku že junija lani, ko so bili zaposleni nezadovoljni z višino plač in regresa, govorilo se je tudi o neprimernem notranjem komuniciranju in velikemu notranjemu nadzoru v podjetju. Ker sta se potem sindikat in vodstvo družbe dan pred napovedano stavko uspela dogovoriti glede plačne politike in izplačila regresa, je sindikat stavko preklical. Danes so plače v Ericu za 10 odstotkov višje od povprečnih v njihovi panogi.

Erico, ki je največji zasebni laboratorij za okoljska testiranja v državi, izvaja analize vode, zraka in tal ter raziskave in svetovanje. Podjetje, ki je bilo ustanovljeno pred 25 leti, storitve primarno zagotavlja največjim industrijskim podjetjem, termoelektrarnam, premogovnikom in tudi občinam.

Mednarodna družba za okoljska testiranja Eurofins Scientific, ki je lani od Gorenja, Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje odkupila Erico, je vodstvu družbe naložila preusmeritev z ekoloških raziskav na raziskave s področja prehrane, forenzike in agronomije.

Potreba po ekoloških raziskavah se je namreč zmanjšala, saj je ekološka sanacija Šaleške doline končana. Erico je še pred 10 leti polovico prihodkov ustvarjal z raziskavami, ki jih je opravljal za šoštanjsko termoelektrarno, danes pa je ta delež le še 15-odstoten.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar