FinD - Novice - Maja gospodarsko razpoloženje slabše
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.5.2018

Maja gospodarsko razpoloženje slabše

Ljubljana, 25. maja (STA) - Vrednost kazalnika gospodarske klime je maja dosegla 12,1 odstotne točke in je bila za eno odstotno točko nižja kot aprila in za 2,5 odstotne točke višja kot maja lani. Od dolgoletnega povprečja je bila višja za 13,4 odstotne točke, je danes sporočil statistični urad.

Na mesečno znižanje vrednosti kazalnika sta vplivala predvsem kazalnika zaupanja v trgovini na drobno (za 0,5 odstotne točke) in med potrošniki (za 0,3 odstotne točke). Negativen je bil tudi vpliv kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih in v storitvenih dejavnostih, medtem ko kazalnik zaupanja v gradbeništvu na mesečno spremembo ni vplival.

V letni primerjavi so na izboljšanje kazalnika vplivali kazalniki zaupanja med potrošniki (za eno odstotno točko), v gradbeništvu (za 0,9 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 0,7 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,3 odstotne točke). Vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bil negativen (za 0,5 odstotne točke).

Statistični urad je danes objavil tudi izsledke majske raziskave o poslovnih tendencah. Vrednost kazalnika zaupanja je bila maja v mesečni primerjavi v trgovini na drobno nižja, v gradbeništvu pa višja. V storitvenih in predelovalnih dejavnostih se ni spremenila.

Vrednost kazalnika zaupanja v trgovini na drobno je bila maja za 10 odstotnih točk nižja kot aprila in za 10 odstotnih točk nižja kot maja lani. Od dolgoletnega povprečja je bila nižja za 11 odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v gradbeništvu je bila maja na mesečni ravni višja za eno odstotno točko, na letni ravni višja za 18 odstotnih točk, od dolgoletnega povprečja pa višja za 42 odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bila v letni primerjavi višja za dve odstotni točki, od dolgoletnega povprečja pa za osem odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila v letni primerjavi višja eno odstotno točko in za 15 odstotnih točk višja od dolgoletnega povprečja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar