FinD - Novice - Združenje občin pred volitvami od strank pričakuje jasna stališča glede lokalne samouprave
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.5.2018

Združenje občin pred volitvami od strank pričakuje jasna stališča glede lokalne samouprave

Ljubljana, 23. maja (STA) - Združenje občin Slovenije (ZOS) je na politične stranke, ki nastopajo na parlamentarnih volitvah, naslovilo odprto pismo. Pozivajo jih, naj predstavijo svoja stališča do nekaterih za delovanje lokalne samouprave pomembnih vsebin. Med drugim jih zanima njihov pogled na financiranje lokalne samouprave, ustanovitev pokrajin ter pristojnosti DS.

V ZOS so opozorili, da je Slovenija ena od najbolj centraliziranih držav v Evropi. Stranke pa sprašujejo, kakšno je njihovo stališče do pokrajin ter kako bi dosegle bistveno okrepitev decentralizacije.

Ob ugotoviti, da se razvojne razlike med regijami še povečujejo in da kohezijska politika v tej finančni perspektivi ne zasleduje enakomernega regionalnega razvoja ter ne upošteva potreb s terena, pa jih v ZOS zanima, na kakšen način bodo zagotovile upoštevanje stališč od spodaj navzgor in obrnile razvojne trende v pravo smer.

V združenju pričakujejo tudi jasno stališče strank glede financiranja lokalne samouprave, pri čemer so spomnili na razkorak med dejanskimi stroški občin in povprečnino, ter na zadnjo novelo zakona o financiranju občin, ki je po njihovih navedbah nedopustno posegla v avtonomijo financiranja lokalne samouprave.

Škoda pa je bila po mnenju ZOS razvoju lokalne samouprave narejena tudi z določitvijo nezdružljivosti funkcij župana in poslanca. Od strank pričakujejo pojasnilo, kakšno je njihovo stališče glede zastopanja lokalnih interesov v DZ, povečanja pristojnosti DS ter do ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar