FinD - Novice - Sloveniji iz Bruslja nova proračunska in reformna priporočila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.5.2018

Sloveniji iz Bruslja nova proračunska in reformna priporočila

Bruselj, 23. maja (STA) - Evropska komisija bo danes objavila spomladanski gospodarski sveženj, ki bo med drugim vključeval nov niz priporočil članicam EU za proračunsko in reformno ukrepanje. Slovenija lahko pričakuje podobna sporočila kot lani, torej poziv k fiskalnemu naporu ter k nadaljnjemu izvajanju reform, zlasti zdravstvene in pokojninske.

Lani je komisija Slovenijo pozvala k znatnemu fiskalnemu naporu. V Bruslju od Slovenije v tem letu pričakujejo 0,6-odstoten strukturni fiskalni napor in že vseskozi opozarjajo na tveganja odstopanj od tega cilja. Sprva je bil sicer predviden enoodstoten napor, a je komisija cilj zmehčala.

Slovenija je po odpravi presežnega javnofinančnega primanjkljaja v letu 2016 sedaj v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. V tej fazi je komisija osredotočena na uresničevanje srednjeročnega proračunskega cilja, ki predvideva uravnotežen proračun.

Poleg tega je komisija Slovenijo lani pozvala k nadaljnjemu izvajanju reform na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, pri čemer je znova opozorila, da se prebivalstvo v Sloveniji stara hitreje kot v večini drugih članic in da se država sooča z velikimi tveganji glede dolgoročne stabilnosti javnih financ.

Priporočila za reformno in proračunsko ukrepanje, poznana po angleški okrajšavi CSR (country specific recommendations), so vrhunec evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja politik članic pod budnim bruseljskim očesom, uvedenega sredi finančne krize leta 2011 s ciljem preprečevanja novih kriz.

Članice priporočila na splošno slabo uresničujejo. Komisija se trudi to izboljšati, zato je v predlogu za večletni evropski proračun po letu 2020 tudi predvidela tesnejšo povezavo med izpolnjevanjem priporočil in črpanjem evropskih sredstev.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar