FinD - Novice - Stranke za upoštevanje invalidov pri načrtovanju rešitev zanje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.5.2018

Stranke za upoštevanje invalidov pri načrtovanju rešitev zanje

Ljubljana, 22. maja (STA) - Predstavniki strank, ki se bodo junija potegovale za vstop v DZ in so se odzvale povabilu na današnje srečanje nacionalnega sveta invalidskih organizacij, so poudarili nujnost upoštevanja invalidov pri načrtovanju rešitev zanje. Prav tako jim je treba prisluhniti, ko opozarjajo na težave in ovire, ki jih imajo na posameznih področjih, so menili.

Družba živi kakovostno, kolikor kakovostno živi njen najšibkejši člen, je opozorila Violeta Tomić iz Levice. Po njenih besedah je najpomembneje, da invalidi niso izključeni iz družbe. Podobno je tudi Aljaž Kovačič iz stranke LMŠ dejal, da sta integracija invalidov in njihovo vključevanje na trg dela nujni.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak je spomnila na zakonske rešitve, sprejete v iztekajočem se mandatu, med njimi na zakona o osebni asistenci in o socialnem vključevanju invalidov. V prihodnjem mandatu bo treba po njeni oceni poleg prilagajanja pokojninskega zavarovanja narediti spremembe tudi v invalidskem zavarovanju. Prav tako je nujen zakon o dolgotrajni oskrbi, katerega priprava bi se morala po njenem mnenju z ministrstva za zdravje vrniti na ministrstvo za delo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je za SDS prednostna naloga, je dejala evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS). Izpostavila je tudi nujne spremembe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki morajo poudariti pomen poklicne rehabilitacije.

V NSi so po besedah Cveta Uršiča prepričani, da mora biti koalicija, ki želi biti učinkovita, usklajena. Tako morajo ministrstva, vključena v izvajanje določenih ukrepov, sodelovati med seboj, če naj ukrepi dosežejo namen, je dejal.

Predsednik DZ Milan Brglez iz SMC je izpostavil pomen dialoga. Politika mora paziti, da ni kakšna skupina izključena, je opozoril.

Pri obravnavi pomena Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je Franc Rozman iz SLS izpostavil pomembno vlogo društev, ki bi jim morala država pomagati, ne pa jih ovirati z administrativnimi predpisi.

Uroš Prikl iz DeSUS pa se je osredotočil na pomen ustanovitve demografskega sklada. DeSUS je v zakonodajni postopek že vložil predlog o skladu, ki po njegovih besedah pomeni zaščito državnega premoženja.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije so pripravili tudi protokol o sodelovanju s strankami, njegovi podpisniki pa izražajo pripravljenost, da v naslednjih štirih letih sodelujejo pri uresničevanju človekovih pravic, izboljšanju položaja invalidov in uresničevanju konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar