FinD - Novice - V koordinaciji stavkovnih odborov opozorili na kršitve zakona o sistemu plač
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.5.2018

V koordinaciji stavkovnih odborov opozorili na kršitve zakona o sistemu plač

Ljubljana, 21. maja (STA) - V Koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja so po večmesečnem molku vladne strani opozorili, da vlada neposredno krši zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Kljub pozivu k pogajanjem o letni uskladitvi plačne lestvice, ki bi se po zakonu morala začeti najkasneje do 1. maja, po njihovih navedbah do danes še ni sklicala pogajanj.

Kot je v izjavi za javnost zapisal vodja koordinacije Jakob Počivavšek, gre za ravnanje, ki po mnenju koordinacije jasno kaže, da so vladavina prava in spoštovanje pravnih norm zgolj prazne besede, ki so tako kot zrežirani odstop predsednika vlade namenjene predvolilnemu cirkusu in da vlada dejansko ne spoštuje pravil in zakonov, ki veljajo v Sloveniji.

V koordinaciji so že vnaprej opozorili tudi na dejstvo, da ima vlada v zakonu določeno izrecno dolžnost in pooblastilo za pogajanja o letni uskladitvi plač v javnem sektorju in gre za nalogo, ki nesporno spada med naloge, ki jih mora vlada opravljati tudi v času tekočih poslov.

Posebej so izpostavili tudi nesprejemljivost dejstva, da so vlada in resorna ministrstva zaustavila praktično vse aktivnosti in pogajanja tudi glede vsebin, ki niso neposredno povezana s plačnim sistemom in izvirajo iz predhodno sklenjenih dogovorov (na primer sprejemanje kadrovskih standardov in normativov), v katerih so zaveze vlade vsebinsko in rokovno opredeljene.

Glede na to, da imajo vlada in njeni predstavniki še naprej pooblastila za opravljanje teh funkcij in za to tudi prejemajo polno plačilo, se jim v koordinaciji zdi popolnoma nesprejemljivo, da nekaterih svojih nalog v tem času ne opravljajo.

Kot poseben primer dvoličnosti so izpostavili ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki ob vsesplošnem vladnem bojkotu socialnega dialoga tik pred volitvami predlaga spremembo kolektivne pogodbe za vzgojo in izobraževanje.

Poleg tega so opozorili na še en razkorak med besedami in dejanji predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, ki je v marcu javno izjavljal, da pogajanj nima smisla nadaljevati, če pa bo treba kakšen pogovor tu in tam opraviti, "bomo pa verjetno za to odprti".

Glede na to so v koordinaciji ocenili, da v tem trenutku stavkovne aktivnosti zoper tako "nekredibilnega partnerja niso smiselne". So pa zato sindikati v koordinaciji sklenili, da bodo novo vlado takoj po volitvah pozvali k pogajanjem. Če pripravljenosti na nadaljevanje pogajanj ne bo, bo koordinacija stavkovnih odborov nadaljevala stavkovne aktivnostmi, je še navedel Počivavšek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar