FinD - Novice - Ministri EU o trgovinskih odnosih z ZDA
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.5.2018

Ministri EU o trgovinskih odnosih z ZDA

Bruselj, 22. maja (STA) - Ministri EU, pristojni za trgovino, bodo danes v Bruslju razpravljali o trgovinskih odnosih z ZDA, zlasti o vprašanju ameriških uvoznih carin na jeklo in aluminij. Podlaga za razpravo bodo smernice voditeljev članic unije, ki so se minuli teden v Sofiji dogovorili o ponudbi ZDA v zameno za stalno izvzetje unije iz teh carin.

Ameriški predsednik Donald Trump je marca unijo izvzel iz zvišanih uvoznih carin na jeklo in aluminij, a le do začetka maja, nato je izvzetje podaljšal še za en mesec. V pričakovanju izteka tega roka so se voditelji unije v Sofiji pod pogojem, da v Washingtonu "umaknejo Damoklejev meč, ki vidi uniji nad glavo", dogovorili o ponudbi ZDA.

Ta ponudba vključuje pogovore o zmanjšanju uvoznih carin na nekatere industrijske proizvode, tudi avtomobile, in o odprtju javnega naročanja, o krepitvi sodelovanja na področju utekočinjenega zemeljskega plina, s katerim Evropo sedaj v glavnem oskrbuje Rusija, o reformi Svetovne trgovinske organizacije (WTO) ter o sodelovanju regulatorjev.

Poleg tega bodo ministri danes na zasedanju, na katerem bo Slovenijo zastopal veleposlanik pri EU Janez Lenarčič, predvidoma dosegli dogovor za začetek pogajanj o prostotrgovinskih sporazumih z Avstralijo in Novo Zelandijo ter sklepe o novi arhitekturi trgovinskih sporazumov. Razpravljali pa bodo tudi o izzivih multilateralnega trgovinskega sistema.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar