FinD - Novice - Slovenija v pripravo odgovora na pripombe tretjih oseb glede NLB
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.5.2018

Slovenija v pripravo odgovora na pripombe tretjih oseb glede NLB

Ljubljana, 16. maja (STA) - Evropska komisija je pripombe tretjih oseb, ki jih je prejela v postopku poglobljene preiskave glede NLB, danes posredovala Sloveniji. Ta ima sedaj mesec dni časa, da nanje odgovori oz. nanje pripravi pripombe. Nato bo komisija prešla v izdajo končne odločbe. Instrukcijski rok za to je do sredine prihodnjega leta.

Tretji deležniki, kot so konkurenčne banke, civilne iniciative, organizacije in združenja, so lahko svoja stališča glede januarskega odgovora Evropske komisije na slovenski predlog za spremembo zavez glede NLB komisiji posredovati do začetka maja, ko se je iztekel rok, ki je z objavo nezaupne različice ugotovitev v uradnem listu EU začel teči 6. aprila.

Komisija je poglobljeno preiskavo glede NLB sprožila konec januarja, ker Slovenija do konca lanskega leta ni izpeljala vsaj delne privatizacije NLB. Slovenija je komisiji decembra lani sicer predlagala spremembe zaveze o prodaji 75 odstotkov delnic v NLB, a je ta izrazila dvom, da so spremembe kljub predlaganim alternativnim ukrepom enakovredne prvotni prodajni zavezi.

Odhajajoča ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je večkrat dejala, da sprožitev postopka ne prejudicira izida ter da strani nadaljujeta pogovore o možnih rešitvah. Kot so danes sporočili z ministrstva za finance, se "pogovori s komisijo glede spremembe zavez nadaljujejo na tehnični ravni".

Če bosta strani dosegli dogovor, bo komisija postopek poglobljene preiskave ustavila in izdala novo odločbo s spremenjenimi zavezami na podlagi doseženega dogovora.

Če dogovora ne bosta dosegli, lahko komisija izda novo odločbo, v kateri naloži Sloveniji rok prodaje banke in izravnalne ukrepe, ali pa razglasi državno pomoč NLB za nezakonito. V tem primeru bo morala NLB državno pomoč, ki jo je konec leta 2013 prejela od države, vrniti.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar