FinD - Novice - Zaupanje nemških vlagateljev vztraja na petletnem dnu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.5.2018

Zaupanje nemških vlagateljev vztraja na petletnem dnu

Frankfurt, 15. maja (STA) - Zaupanje nemških vlagateljev se je maja obdržalo na najnižji ravni po novembru 2012, ugotavlja inštitut za ekonomske raziskave Zew iz Mannheima. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava inštitut, je namreč ostal pri -8,2 točke.

Vodja inštituta Achim Wambach je ob objavi novega poročila izpostavil, da je razmeroma dobre podatke o nemškem izvozu in industrijski proizvodnji zasenčila politična nestabilnost.

Kazalnik se je sicer v rdeče območje aprila spustil prvič po juliju 2016. Tedaj je šlo za posledico presenetljivega izida referenduma, na katerem so se Britanci odločili zapustiti EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med dejavniki, ki trenutno vplivajo na nezaupanje med nemškimi vlagatelji, inštitut našteva odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. Na negotovost med drugim vplivajo še trgovinski odnosi med ZDA in Kitajsko ter rastoče cene nafte.

Zew vrednost kazalnika izračunava na osnovi ankete med okoli 200 finančnimi analitiki in institucionalnimi vlagatelji.

Novo poročilo je sicer Zew objavil na dan, ko je nemški statistični urad objavil, da je Nemčija v prvem četrtletju zabeležila upočasnjeno gospodarsko rast. Nemški BDP se je v prvem trimesečju na četrtletni ravni po cenovno in koledarsko prilagojenih podatkih povečal za 0,3 odstotka, potem ko se je v zadnjem četrtletju lani za 0,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar