FinD - Novice - Eurostat potrdil prvo oceno o gospodarski rasti v evrskem območju in v EU
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.5.2018

Eurostat potrdil prvo oceno o gospodarski rasti v evrskem območju in v EU

Luxembourg, 15. maja (STA) - Evropski statistični urad Eurostat je danes potrdil, da se je gospodarska rast v prvem letošnjem trimesečju tako v območju z evrom kot v celotni EU upočasnila in se na četrtletni ravni ustavila pri 0,4 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju je bila pri 0,7 oz. 0,6 odstotka.

V medletni primerjavi je bila rast v območju z evrom po sezonsko prilagojenih podatkih 2,5-odstotna, v EU pa se je BDP v tej primerjavi okrepil za 2,4 odstotka. V zadnjem lanskem trimesečju je bila medletna rast 2,8- oz. 2,7-odstotna.

Od članic EU, za katere je Eurostat že imel podatke, so najvišjo rast na četrtletni ravni zabeležili v Latviji (1,7-odstotka), na Poljskem (1,6 odstotka) in na Madžarskem (1,2 odstotka).

V Nemčiji in Franciji je bila rast na četrtletni ravni 0,3-odstotna, kar je v obeh primerih pomenilo precejšnjo upočasnitev glede na zadnje lansko trimesečje (0,6 oz. 0,7 odstotka), v Italiji je četrtletna rast ostala pri prav tako 0,3 odstotka, v Španiji pa pri 0,7 odstotka.

Najslabše sta se po četrtletni rasti odrezali Velika Britanija (0,1 odstotka) in Romunija (ničelna rast).

V medletni primerjavi so po rasti prav tako najbolj izstopale Latvija (5,2 odstotka), Poljska (4,9 odstotka) in Madžarska (4,7 odstotka), sledili sta Češka (4,5 odstotka) in Romunija. Visoka je bila medletna rast tudi v drugih članicah iz srednje in vzhodne Evrope.

V Nemčiji je bila medletna rast 2,3-odstotna, v Franciji 2,1-odstotna, v Italiji 1,4-odstotna in v Španiji 2,9-odstotna.

Podatkov za Slovenijo za prvo četrtletje še ni. Znani bodo konec meseca.

Rast v območju evra in celotni EU je bila v prvih treh mesecih počasnejša kot v ZDA. Tam je na četrtletni ravni po zadnjih ocenah dosegla 0,6 odstotka, na letni pa 2,9 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar