FinD - Novice - Črka zakona, ki je obvisela nad slovenskim založništvom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.5.2018

Črka zakona, ki je obvisela nad slovenskim založništvom

Ljubljana, 15. maja (STA) - Slovenski založniki nikoli niso prav posebno dobre volje - prodajni trendi in bralne navade na Slovenskem jim ne dajejo ravno razlogov za optimizem - toda v teh dneh je bilo običajno temno razpoloženje med njimi za še nekaj tonov temnejše.

Na zahtevo ministrstva za kulturo je namreč Javna agencija za knjigo (JAK) izplačevanje subvencij spremenila tako, da bi morali dobršen del izvedbe svojega programa "kreditirati" in šele po izvedeni storitvi bi zanj dobili proračunski denar. Včeraj se je pokazalo, da zadeva vendarle ne bo tako drastična, JAK in ministrstvo za kulturo sta našla začasno kompromisno rešitev, slab priokus pa je kljub temu ostal.

Če bi ministrstvo ostalo pri svojih zahtevah, bi se lahko zgodilo, da številne založbe programa ne bi mogle izvesti in bi bile primorane na hitro zapreti svoja vrata. Nimajo namreč nobenih rezervnih sredstev, s katerimi bi zalagale sprotne stroške pri izvedbi projektov, in tudi kredita ne morejo dobiti.

Po navedbah ministrstva za finance je menda vzrok za zaostrovanje izplačevanja subvencij to, da morajo skladno z napotili računskega sodišča in proračunske inšpekcije povečevati nadzor nad delovanjem uporabnikov proračuna.

Koga vse bi nov način izplačevanja subvencij ogrozil, najbrž ni posebno smiselno razglabljati, kajti že brez tega so ogroženi vsi, ki delujejo v verigi knjige. Že tako krhki sistem se lahko hitro podre, na novo pa ga bo težko postaviti, v Delu piše Valentina Plahuta Simčič.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar