FinD - Novice - Na Hrvaškem nov razpis za manjši plavajoči LNG terminal
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.5.2018

Na Hrvaškem nov razpis za manjši plavajoči LNG terminal

Zagreb, 12. maja (STA) - Podjetje LNG Hrvatska je objavilo nov razpis za nakup plavajočega terminala za utekočinjeni plin (LNG) potem ko so ugotovili, da ne bodo uspeli prodati zmogljivosti plavajočega terminala v Omišlju na otoku Krku iz prejšnjega razpisa. Z novim razpisom načrtujejo terminal, ki ima nekaj več kot tretjino zmogljivosti terminala iz prejšnjega razpisa.

V LNG Hrvatska so pojasnili, da nameravajo z novim razpisom kupiti manjši in cenejši plavajoči LNG terminal, ki bo v skladu s transportnimi zmogljivosti države. Pred tem so razveljavili prejšnji postopek nabave plavajočega terminala, za katerega so predvidevali zmogljivosti v višini 6,5 milijarde kubičnih metrov plina letno.

Z novim razpisom nameravajo kupiti plavajoči terminal, ki bo lahko izročil v hrvaške plinovode 2,6 milijarde kubičnih metrov plina. Kot so zapisali na svoji spletni strani, bodo z nakupom manjšega terminala privarčevali do 90 milijonov evrov v primerjavi s prvim razpisom. Ponudbe bodo sprejemali do 8. junija.

Hrvaški mediji so aprila poročali o slabem odzivu trgovcev s plinom v prvem krogu javnega poziva za zbiranje zavezujočih ponudb za zakup plinskih zmogljivosti na bodočem terminalu. Ponudbo naj bi v prvem krogu, ki je bil zaključen v začetku aprila, poslalo le nekaj trgovcev, ki nameravajo zakupiti približno 100 milijonov kubičnih metrov plina.

V LNG Hrvatska pričakujejo, da bodo glavni igralci zavezujoče ponudbe oddali v zadnjem, tretjem krogu, do katerega bo prišlo v prihodnjih mesecih. Direktorica podjetja Barbara Dorić je prepričana, da bo plavajoči terminal začel obratovati v skladu z načrti leta 2020.

Medtem se je hrvaška vlada odločila pospešiti celotni postopek za postavitev plavajočega terminala, ki naj bi mu sledil še kopenski. Z današnje seje je v nujni parlamentarnih postopek poslala zakon o terminalu za utekočinjeni plin, ki naj bi omogočal uresničitev strateškega projekta v predvidenih rokih.

Evropska komisija je konec lanskega leta s Hrvaško in Madžarsko podpisala pogodbo o dodelitvi 101,4 milijona evrov evropskih sredstev za izgradnjo terminala. Nepovratna sredstva bodo črpali iz instrumenta za povezovanje Evrope (Cef).

Vrednost celotnega projekta terminala v Omišlju je ocenjena na nekaj manj kot 384 milijonov evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar