FinD - Novice - Na nacionalnem tednu o prostovoljstvu kot vezivu družbe
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.5.2018

Na nacionalnem tednu o prostovoljstvu kot vezivu družbe

Ljubljana/Krško, 14. maja (STA) - Slovenska filantropija, ki si prizadeva za večjo prepoznavnost prostovoljskega dela, danes začenja že 19. Nacionalni teden prostovoljstva. Potekal bo pod naslovom Prostovoljstvo kot vezivo družbe.

"Vedno znova se pokaže, da takrat, ko odpovejo drugi mehanizmi ali kadar ni dovolj volje za sistemsko odpravo nepravilnosti, organizirano in neorganizirano prostovoljstvo blaži vrzeli, ki nastanejo ob tem," izpostavlja izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Nacionalni teden vabi k spoznavanju priložnosti za prostovoljstvo in k vključevanju vanj. Hkrati pomeni praznovanje prostovoljstva, druženje prostovoljcev, povezovanje med sodelujočimi organizacijami, njihovo predstavitev in predstavitev prostovoljstva. Osrednja dogodka bosta Veseli in Slovesni dan prostovoljstva v Ljubljani in Krškem, je za STA povedala vodja programa prostovoljstva na Slovenski filantropiji Tjaša Arko.

Po njenih besedah bo Veseli dan prostovoljstva v Ljubljani v četrtek na Prešernovem trgu v Ljubljani. Vsako leto se ga udeleži približno 80 prostovoljskih organizacij in 500 prostovoljcev iz vse Slovenije, pride pa več kot 2000 obiskovalcev. Predstavile se bodo organizacije s socialnega in kulturnega področja, s področja ekologije in trajnostnega razvoja, humanitarne dejavnosti, športa in izobraževanja. Prav tako se bodo predstavile šole, mladi in starejši, ki s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi.

Na Slovenski filantropiji so pripravili nove animacije, s katerimi želijo poskrbeti, da bo dogajanje še bolj živo in da bodo na dogodek pritegnili čim več ljudi.

Slovesni dan prostovoljstva pa bo v torek gostila Občina Krško, ki je že prejela naziv prostovoljstvu prijazno mesto. Na prireditvi bodo podelili nazive junaki našega časa, naj prostovoljec v javni upravi, prostovoljstvu prijazno mesto, naj mentor prostovoljcev in naj mentorica prostovoljcev.

Lokalni dogodki bodo v Trbovljah, Novi Gorici, Veržeju, Ljutomeru, Grobelnem, Krškem, Logatcu, Žalcu, Starošincah, Kuzmi, Laškem in Sežani. Ponekod bodo organizirali medgeneracijsko druženje, drugod pletli in kuhali, se učili dela z računalnikom in se sproščali s plesom.

v Logatcu bodo med drugim skupaj s prosilci za azil organizirali eritrejsko popoldne, na katerem bodo predstavili Eritrejo, tradicionalno eritrejsko kavo, hrano, glasbo in ples. V Veržeju pa bodo na gozdni učni poti ob mrtvicah reke Mure spoznavali rastlinstvo in živalstvo prleških ravnic.

V Sloveniji je bilo leta 2016 približno 307.300 prostovoljcev, ki so opravili skoraj 11 milijonov ur prostovoljskega dela v vrednosti približno 108,5 milijona evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar