FinD - Novice - V upanju na višje obrestne mere
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.5.2018

V upanju na višje obrestne mere

Ljubljana, 10. maja (STA) - Odločitve o višjih obrestnih merah Evropska centralna banka še ni sprejela, niti tega ni mogoče pričakovati v prihodnjih mesecih, se je pa dobro zavedati, da se na medbančnem trgu obrestne mere lahko začno dvigovati pred samo potezo centralne banke. Takšnemu scenariju smo bili priča v ZDA v mesecih pred dvigom, v Financah piše Jure Ugovšek.

Pri vprašanju obrestnih mer se zdi, da si večina v Sloveniji želi obrestnih mer na zdajšnjih nizkih ravneh. Pogrešam pa zavedanje, da je vztrajanje pri negativnih obrestnih merah lahko pričakovati ob poslabšanju gospodarskih razmer. Dvig se zato zdi boljša možnost, saj bodo višji stroški financiranja v ugodnem makroekonomskem okolju lažje prebavljivi kot morebitno gospodarsko ohlajanje v glavnih trgovinskih partnericah.

Dvig sicer ne bo velik, če verjamemo medbančnim trgom. V prihodnjem desetletju bo trimesečni Euribor v povprečju znašal 0,9 odstotka, izhaja iz podatkov o obrestnih zamenjavah za obdobje 10 let. Me prav zanima, kako bomo na ta podatek gledali maja 2028, sklene komentator.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar