FinD - Novice - Francoski železniški delavci bodo glasovali o reformnih načrtih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2018

Francoski železniški delavci bodo glasovali o reformnih načrtih

Pariz, 10. maja (STA) - Sindikati francoskega železniškega operaterja SNCF bodo prihodnji teden svoje člane povabili h glasovanju o reformnih načrtih vlade. S tem želijo okrepiti podporo svojemu boju, medtem ko dolgotrajna stavka v zadnjem času izgublja zagon, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Posvetovanja z delavci, ki bodo trajala ves teden, se bodo začela v ponedeljek, je v sredo zvečer napovedal Laurent Brun iz sindikata CGT. "Zatreti moramo ideje, da 80 odstotkov železniških delavcev podpira reformo," je poudaril. Kot je dodal, mnogi delavci ne stavkajo, ker si tega ne morejo privoščiti iz "finančnih razlogov".

V sredo je stavkalo le 14,5 odstotka zaposlenih v SNCF. To je najnižja stopnja, odkar se je v začetku aprila začela dolgotrajna stavka. Med strojevodji je bil sicer delež stavkajočih 53-odstoten.

Za glasovanje o podpori sindikalnemu boju so se minuli teden odločili v letalski družbi Air France. Glasovanje v tem podjetju je pokazalo visoko stopnjo podpore zahtevam po zvišanju plač, zaradi česar je odstopil prvi mož koncerna Air France-KLM Jean-Marc Janaillac.

Sindikati v SNCF sicer ne želijo doseči odhoda prvega moža Guillauma Pepyja, želijo pa pokazati, da nasprotovanje reformnim načrtom vlade ostaja zelo močno. "Ideja ni terjati Pepyjevo glavo, ampak delavcem dati priložnost, da izrazijo svoje mnenje" brez udeležbe v stavki, je pojasnil Bruno Poncet iz sindikata SUD-Rail.

Francoski minister za delo Muriel Penicaud je danes sicer napovedal, da se bodo ne glede na izid glasovanja pogovori s sindikati nadaljevali. Če bi delavci projekt vlade zavrnili, bi to pomenilo, da "imamo še veliko dela z razlago načrtov", prav tako bi se pokazalo, da "številni delavci SNCF še vedno ne razumejo, da bo to rešilo koncern", je dodal.

Pepy je bil med drugim do stavke kritičen z besedami, da sindikati nasprotujejo zakonodaji, ki jo je sprejel francoski parlament. "In nihče, niti železniški delavci ... ne more odvzeti nacionalni skupščini in senatu njunih pooblastil za oblikovanje zakonodaje," je poudari.

Sindikati protestirajo proti vladnim načrtom, da na novo zaposleni na železnicah ne bi imeli več zagotovljenega delovnega mesta do upokojitve in pravice do zgodnjega odhoda v pokoj, kot to pripada sedanjim delavcem.

Prav tako bi SNCF ob reformi spremenili v delniško družbo, pri čemer bi bile vse delnice v rokah vlade. Po ocenah sindikatov je to prvi korak na poti k privatizaciji, čeprav vlada to zanika.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar