FinD - Novice - Nafta najvišje v treh letih in pol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2018

Nafta najvišje v treh letih in pol

Singapur, 10. maja (STA) - Cene nafte so se ob odstopu ZDA od jedrskega sporazuma z Iranom in napovedjo uvedbe sankcij še zvišale in dosegle najvišjo raven od novembra 2014. Ameriška nafta je malo pod 72 dolarjev, severnomorska malo pod 78 dolarjev.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte, ki bo dobavljena junija, je bilo treba ob okoli 8.30 po srednjeevropskem času odšteti 71,71 dolarja, kar je 57 centov več kot ob koncu trgovanja v sredo.

Cena severnomorske nafte brent za dobavo julija se je danes v tem času zvišala za 59 centov na 77,80 dolarja.

Nafta se je močno podražila, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal ponovno uvedbo sankcij zoper Iran, ki je ena največjih izvoznic nafte - proizvede okoli štiri odstotke svetovne nafte, poroča tiskovna agencija Reuters.

Na trgu pričakujejo zmanjšanje dobave - ameriške zaloge se zmanjšujejo, Venezuela je v gospodarskih težavah, Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) in Rusija pa nameravajo nadaljevati z omejitvijo proizvodnje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Pričakovano se z nafto aktivno trguje, potem ko so se ZDA umaknile iz sporazuma z Iranom, saj ta poteza v kontekstu občutljive matrice ponudbe in povpraševanja predstavlja znatno tveganje za dobavo," je za AFP dejal Stephen Innes iz družbe OANDA. "Če ne bo znatnega povečanja proizvodnje povezave članic in nečlanic Opeca, ki bi nadomestilo zmanjšanje proizvodnje v Venezueli in pričakovan padec dobave iz Irana, bi lahko prišlo še do krepke rasti cen," je dodal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar