FinD - Novice - Na evropskih borzah uvodoma brez večjih premikov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.5.2018

Na evropskih borzah uvodoma brez večjih premikov

Frankfurt/Pariz/London, 10. maja (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je večinoma začel brez večjih premikov. Malenkost bolj je zrasel le indeks DAX na borzi v Frankfurtu, ki tako spet napada mejo 13.000 točk. K temu so pomagali pozitivni signali iz tujine, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 se je do 9.30 znižal za 0,11 odstotka. DAX je v Frankfurtu pridobival 0,37 odstotka (bil je na ravni 12.991 točk), CAC 40 pa je v Parizu porasel za 0,03 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,09 odstotka nad gladino.

DAX je mejo 13.000 točk nazadnje presegel februarja.

Med drugim se na borzah dražijo delnice energetskih podjetij, potem ko je odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ZDA odstopijo od iranskega jedrskega sporazuma, navzgor potisnila cene nafte. Obe glavni vrsti, zahodnoteksaška in brent, sta se v sredo podražili za okoli tri odstotke, danes pa še za odstotek.

Danes bodo vlagatelji pozorni tudi na poteze britanske centralne banke Bank of England, ki naj bi ključno obrestno mero ohranila pri 0,5 odstotka. Analitiki pričakujejo, da v luči brexita zvišanja obrestne mere ne bo pred avgustom.

Tečaj evra si je malenkost opomogel. Zjutraj je bilo treba za en evro odšteti 1,1866 dolarja, potem ko je skupna evropska valuta v sredo z 1,1823 dolarja dosegla najnižjo raven v letošnjem letu. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1870 dolarja.

Pozitiven je bil dan na azijskih borzah. Tokijska je pridobila 0,4 odstotka, šanghajska se je okrepila za 0,5 odstotka, sydneyjska je bila 0,2 odstotka, seulska pa 0,8 odstotka v plusu. V Hongkongu se je osrednji indeks zviševal za en odstotek.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar