FinD - Novice - Poročilo komisije DZ za preiskovanje sumov pranja denarja nared do konca tedna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2018

Poročilo komisije DZ za preiskovanje sumov pranja denarja nared do konca tedna

Ljubljana, 08. maja (STA) - Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v bankah, bo poročilo pripravila do konca tega tedna. Obravnavala ga bo v začetku prihodnjega tedna, ko bo predstavila zaključke javnega dela poročila, je za STA povedal predsednik komisije Jani Möderndorfer (SMC).

"Kot predsednik komisije ne morem razkrivati predlog sklepov, saj jih mora najprej komisija potrditi. Lahko pa povem, da je komisija naletela na kar nekaj sumov kaznivih dejanj," je dodal Möderndorfer. Datum zasedanja DZ bo po njegovih besedah določil kolegij predsednika DZ, pred tem pa se bodo poslanci seznanili tako z javnim kot zaprtim delom poročila.

Domnevno sporna nakazila iranske banke, prek katerih naj bi Iraj Farrokhzadeh opral za približno milijardo dolarjev, je v dokumentih NLB našla komisija DZ, ki je raziskovala politično odgovornost za sanacijo bank, in zadevo odstopila komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Obe sta o tem pripravili vmesno oz. posebno poročilo, ki ju je DZ potrdil konec lanskega septembra.

Vmes je nastala preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi pranja denarja in financiranjem terorizma v NLB v letih 2008 in 2011. Ko je prišlo na dan, da so se podobne stvari dogajale tudi v Novi KBM, kjer naj bi to v njenih poslovalnicah ob meji počeli italijanski državljani, je delo razširila še na Novo KBM.

Zaslišanja je začela sredi lanskega decembra. Na njih so nastopili številni vodilni in srednji menedžerji oz. inšpektorji in preiskovalci iz NLB, Nove KBM, urada za preprečevanje pranja denarja, Banke Slovenije, Slovenske obveščevalne varnostne agencije, policije, Nacionalnega preiskovalnega urada ter predstavniki državnega vrha.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar