FinD - Novice - Ribogojnico v Kobaridu čaka prenova
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.5.2018

Ribogojnico v Kobaridu čaka prenova

Kobarid, 07. maja (STA) - Ribogojnico Soča v Kobaridu v prihodnje čaka prenova. Zavod za ribištvo, ki z njo upravlja, je namreč v sodelovanju z italijanskim partnerjem Parco Ticino pridobil sredstva projekta Life for Lasca. Z njimi bodo objekt, ki je sicer prvenstveno namenjen vzreji soške postrvi in šarenke, prenovili tudi za vzrejo ogrožene primorske podusti (lasca).

To skoraj izumrlo vrsto nameravajo v prihodnje ponovno naseliti v porečju reke Vipave, ki je edino območje v Sloveniji, kjer se nahaja.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Zavoda za ribištvo Dejan Pehar, je celoten projekt prenove vreden 800.000 evrov, od tega bodo iz projekta Life pridobili 360.000 evrov.

Doslej so že obnovili en zemeljski bazen in nakupili nekaj tehnološke opreme. Trenutno so pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, z gradbenimi deli pa bodo začeli v jeseni, ko bodo najprej zgradili servisno stavbo s pripadajočimi objekti. Prenova bo predvidoma zaključena v prihodnjem poletju, je še povedal Pehar.

V prenovi ribogojnice sodeluje tudi Občina Kobarid, ki je že odkupila staro upravno stavbo ribogojnice. Kot je pojasnil župan Robert Kavčič, nameravajo v njej obiskovalcem na multimedijski način predstaviti soško postrv, odkupili pa bodo tudi del zemljišča, na katerem bodo uredili parkovne površine.

Današnje novinarske konference se je udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je spomnil, da je ministrstvo za projekt prenove že v lanskem letu prispevalo prvo tranšo v vrednosti 130.000 evrov. Obenem je izrazil tudi zadovoljstvo nad dejstvom, da bo na tej lokaciji v prihodnjem letu stal prenovljen objekt z novimi vsebinami.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar