FinD - Novice - Nemčija pričakuje več denarja od cestninjenja tovornjakov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.5.2018

Nemčija pričakuje več denarja od cestninjenja tovornjakov

Berlin, 05. maja (STA) - Od cestninjenja tovornih vozil se bo v nemško državno blagajno kmalu začelo stekati več denarja kot doslej. Glede na osnutek zakonskih sprememb, ki so jih pripravili na nemškem ministrstvu za promet, gre za približno milijardo evrov več prihodkov letno. Uveljavljene naj bi bile 1. januarja 2019.

Spremembe pri cestninjenju za težka tovorna vozila med drugim prvič doslej vključujejo tudi stroške za obremenjevanje s hrupom, ki ga povzročajo tovornjaki, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg tega se bo po novem še bolj upoštevala razlika med lažjimi in težkimi tovornimi vozili. Tovornjakom na električni pogon pa cestnine ne bo treba plačevati. V obdobju od leta 2019 do 2022 si vlada v Belinu od predlaganih sprememb obeta skupaj 4,2 milijarde evrov dodatnih prihodkov.

Tovorna vozila nad 7,5 tone morajo trenutno v Nemčiji plačevati cestnino na avtocestah in 2300 kilometrih državnih cest. Že 1. julija se bo ta obveznost razširila na celotno 39.000 kilometrov dolgo omrežje državnih cest. S tem se bo v državno blagajno steklo dodatnih dve milijardi evrov na leto.

V združenju nemških prevoznikov so načrte vlade ostro kritizirali. Spremembe, do katerih bo prišlo le pol leta po razširitvi obveznosti plačevanja cestnine na vse državne ceste, bodo vnovič vodile v občutno podražitev prevoza tovora po cestah, so opozorili. To pa se bo prelilo tudi v cene končnih izdelkov za potrošnike. Nasprotno na ministrstvu za promet takšnega vpliva načrtovanih sprememb ne pričakujejo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar