FinD - Novice - Marca še nekoliko počasnejša rast posojil v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.4.2018

Marca še nekoliko počasnejša rast posojil v območju evra

Frankfurt, 30. aprila (STA) - Rast posojil podjetjem in gospodinjstvom v območju z evrom se je marca še nekoliko upočasnila, kažejo podatki Evropske centralne banke (ECB). Posojila zasebnemu sektorju so marca na letni ravni narasla za tri odstotke, potem ko je bila mesec pred tem rast 3,1-odstotna, januarja pa 3,3-odstotna.

K upočasnitvi rasti so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prispevale predvsem nebančne finančne institucije, kot so zavarovalnice in pokojninski skladi.

Gibanje obsega posojil v območju evra je pomemben kazalnik, s pomočjo katerega ECB ugotavlja učinkovitost trenutne denarne politike. Da bi spodbudila gospodarsko rast, je pred leti obrestne mere spustila rekordno nizko in uvedla program odkupovanja obveznic.

Gospodarska rast območja evra je lani dosegla 2,3 odstotka, kar je bila najvišja rast v zadnjem desetletju. Vendar pa inflacija še naprej ne dosega želenih dveh odstotkov. Marca so se cene življenjskih potrebščin v povprečju na letni ravni podražile za 1,3 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar