FinD - Novice - Severnoprimorske občine spodbujajo E-mobilnost
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.4.2018

Severnoprimorske občine spodbujajo E-mobilnost

Miren, 27. aprila (STA) - Pet severnoprimorskih občin - Nova Gorica, Kanal, Ajdovščina, Divača in Miren-Kostanjevica - bo z majem vzelo v poslovni najem električne avtomobile, do katerih so prišle na pobudo Javnega zavoda za turizem Občine Miren-Kostanjevica in ob pomoči Goriške lokalne agencije Golea in Petrola.

Sedaj upajo, da bodo za projekt in s tem najem električnega avtomobila navdušili še kakšno primorsko občino, je na torkovi novinarski konferenci povedala direktorica zavoda Ariana Besednjak Suhadolnik.

Ideja o skupni akciji primorskih občin za e-mobilnost je zaživela v okviru projekta CitiEnGov, s katerim želi EU pospešiti trajnostni razvoj in zeleni turizem. Stroški priprave projekta so pokriti iz tehnične pomoči Elena, za zeleno e-mobilnost pa je namenjenih 2,25 milijona evrov.

Občine, ki bodo imela električna vozila v triletnem poslovnem najemu, kasneje pa jih lahko odkupijo, želijo z zelenim zgledom navdušiti svoje občane, podjetja, zlasti pa mlade, da zmanjšajo ogljični odtis. Župani sodelujočih občin bodo električna vozila prevzeli na prvomajski prireditvi v Opatjem selu.

Vsaka izmed občin bo vozilo namenila drugemu namenu. V Občini Ajdovščina ga bodo namenili prevozu starejših oseb po njihovih opravkih, saj je javni prevoz posebno s podeželja v mesto in obratno zelo redek. V podobne namene bodo električno vozilo uporabljali v Občini Divača, kjer bodo v okviru projekta Sopotnik brezplačno prevažali starejše ljudi.

V Mestni občini Nova Gorica bodo električno vozilo uporabljali mestni redarji in inšpektorji. Občina Miren-Kostanjevica bo tako pridobljeno vozilo namenila oskrbovalkam, ki skrbijo za starejše občane na domu. V Občini Kanal ob Soči pa bo električno vozilo sploh prvo v občinskem voznem parku in bo namenjeno za službene poti občinske uprave.

Za večjo prepoznavnost bodo električne avtomobile označili z grbi občin ter s sloganom "Skupaj za zeleno prihodnost".

Električni mobilni prihodnosti bodo posvetili tudi letošnje tradicionalno prvomajsko praznovanje v Opatjem selu. Po nekaj letih prekinitve so se v Občini Miren-Kostanjevica odločili za ponovno organizacijo te prireditve, ki so jo tako domačini kot prebivalci spodnje Vipavske doline že pogrešali.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar