FinD - Novice - AIK mora predložiti dovoljenja za prevzem Gorenjske banke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.4.2018

AIK mora predložiti dovoljenja za prevzem Gorenjske banke

Ljubljana, 30. aprila (STA) - Srbska AIK banka mora lastnikom Save, ki prodajajo Gorenjsko banko, predložiti soglasja za prevzem. Tega je že napovedala, a ga ni izvedla, saj doslej ni pridobila ustreznih dovoljenj bančnih regulatorjev. Lastniki Save so ji čas za to na željo SDH, da bi se Sava s prodajo banke razdolžila, podaljšali do danes.

Sava naj bi AIK prodala 37,6 odstotka Gorenjske banke. A srbska banka ima po pisanju Dela z ostalimi lastniki Gorenjske banke, med katerimi je z 6,81-odstotnim deležem največja Družba za upravljanje terjatev bank, med njimi pa so še nekatera druga podjetja in občine, že podpisano pogodbo za prodajo še okoli 12-odstotnega deleža Gorenjske banke.

AIK, ki v Gorenjski banki uradno obvladuje 20,99-odstotni delež, ima za prevzem dovoljenje agencije za varstvo konkurence, medtem ko ji dovoljenje Banke Slovenije dovoljuje lastništvo v višini med 20 in 33 odstotki. Za prevzem potrebuje novo dovoljenje slovenske centralne banke ter dovoljenje srbske centralne banke, ki bi ju morala predložiti do danes.

Ker ji verjetno to ne bo uspelo, je možno, da ji čas za to še podaljšajo ali pa uresničijo napovedi o prenosu delnic Gorenjske banke s Save, ki sedaj v njej nima glasovalnih pravic, na njene upnice, ki bi jih s tem dobile. Po pisanju Dela bi namreč s tem preprečili, da bi AIK brez dejanskega prevzema banke prevzela njen nadzorni svet.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar