FinD - Novice - Vlada sprejela uredbo o oblikovanju cen učbenikov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2018

Vlada sprejela uredbo o oblikovanju cen učbenikov

Ljubljana, 26. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela uredbo o oblikovanju cen učbenikov. Po njej se cene že potrjenih učbenikov s 1. majem lahko povišajo največ za 1,5 odstotka za splošnoizobraževalne predmete ter največ za dva odstotka za strokovne predmete za nižje poklicne, srednje poklicne, srednje tehniške in druge srednje šole, so sporočili z vlade.

Sprejeta uredba tudi določa, da se cene učbenikov, ki jih je vlada določila po 1. januarju 2017, ne smejo povišati. Kot so pojasnili, je uredba pripravljena v skladu z načrtom uravnavanja reguliranih cen za leti 2017 in 2018, ki ga je vlada sprejela 9. novembra lani.

Odstotek povišanj cen učbenikov za strokovne predmete je po navedbah vlade višji, ker so ti učbeniki zahtevnejši in dražji za pripravo, saj vsebujejo različne materiale ali druge specifične elemente, praviloma pa imajo zelo nizko naklado.

Sicer uredba določa način in postopek oblikovanja cen za tiste učbenike za posamezni predmet oziroma strokovni modul v nekem razredu, letniku ali programu, ki so edini in se na trgu ponudijo prvič, kot novi učbeniki.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je predlagalo vladi, naj sprejme nov predlog uredbe o oblikovanju cen učbenikov in še naprej ohranja neposredni nadzor nad cenami omenjenimi učbenikov.

Na vladi so še opozorili, da je sprejem uredbe o oblikovanju cen tekoči posel, saj gre za izvršilni predpis vlade, katerega sprejem je nujen, ker se 1. maja izteče trenutno veljavna uredba.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar