FinD - Novice - Prodaja v trgovini na drobno marca na mesečni ravni navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2018

Prodaja v trgovini na drobno marca na mesečni ravni navzgor

Ljubljana, 26. aprila (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil v marcu v primerjavi s predhodnim mesecem višji za 0,5 odstotka, glede na marec lani pa je bil za prav toliko nižji. V prvih treh mesecih letos je bil realni prihodek v trgovini na drobno medtem za 0,8 odstotka nižji kot v istem obdobju lani, je sporočil statistični urad.

Na mesečni ravni se je prihodek od prodaje v trgovini na drobno marca zvišal po treh zaporednih mesecih padanja. Na rast je vplival višji prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za štiri odstotke), saj je bil v trgovini na drobno brez motornih goriv za 1,3 odstotka nižji kot v prejšnjem mesecu. V primerjavi s februarjem je prodaja živil upadla za 0,4 odstotka, prodaja neživil pa za 1,4 odstotka.

V medletni primerjavi je se je medtem prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi zvišal za 3,5 odstotka, medtem ko je v trgovini na drobno brez motornih goriv upadel za 3,6 odstotka. Prodaja živil je v primerjavi z marcem lani upadla za 4,2 odstotka, prodaja neživil pa za 3,7 odstotka.

Znižal se je tudi prihodek v trgovini na drobno v prvih treh letošnjih mesecih. Vzrok za padec je bila nižja prodaja v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi (za 1,7 odstotka) in v trgovini z živili (za 4,7 odstotka). Prodaja neživil se je medtem v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala za 1,4 odstotka.

V trgovini na drobno z motornimi vozili in servisiranju vozil je realni prihodek marca na mesečni ravni upadel za 1,1 odstotka, na letni ravni pa je bil višji za 11 odstotkov. Tudi v prvih treh mesecih tega leta je bil višji kot v istem obdobju prejšnjega, in sicer za 13,5 odstotka, še dodaja statistični urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar