FinD - Novice - Nekdanji dolski župan Zupančič obsojen zaradi zlorabe položaja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2018

Nekdanji dolski župan Zupančič obsojen zaradi zlorabe položaja

Ljubljana, 26. aprila (STA) - Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanjega župana Dola pri Ljubljani Primoža Zupančiča zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pri gradnji vrtca ter zaradi vzete podkupnine za izdajo knjige obsodilo na skupno dve leti zapora. Tega bo odslužil v dveh letih z opravljanjem 1460 ur družbeno koristnega dela.

Občina Dol pri Ljubljani je namreč pod Zupančičevim vodenjem leta 2008 za gradnjo tamkajšnjega vrtca prenesla stavbo pravico na podjetje EP Invest, ki je hčerinska družba Energoplana. Poleg tega se je občina tudi zavezala, da bo v 19 letih podjetju plačevala več kot 28.000 evrov mesečne najemnine.

Zaradi vrednosti investicije pa bi občina morala poiskati še druge načine izvedbe projekta in jih predstaviti občinskemu svetu, česar ni storila. Poleg tega občina tudi ni zagotavljala konkurenčnosti ponudnikov pri izbiri izvajalca, saj je poziv objavila le na svojo spletno stran. Občina bi morala tudi po 19 letih objekt odkupiti za polovico tržne vrednosti.

Podkupnino v višini 7812 pa naj bi prejel na način, da je podjetje, ki je gradilo vrtec, od njega odkupilo knjigo, ki jo je napisal.

Z razglasitvijo sodbe je tako gradnja dolskega vrtca v okviru družbe Energoplan po devetih letih le dobila sodni epilog.

Sodnica Ana Testen je ob izreku sodbe dejala, da sta tako družba kot sodišče opazila kaznivi dejanji funkcionarja in da je nesprejemljivo, da funkcionar, ki ga je izbralo ljudstvo, protipravno pridobi finančno korist. Občino je sodišče s premoženjskopravnim zahtevkom tudi napotilo na pravdo.

Zupančiča zaradi zdravstvenih razlogov na razglasitev sodbe ni bilo. Kljub temu je svojo plat zgodbe po poročanju Dela opisal v pismu občanom. "Knjigo, katere avtor sem, sem prodal firmi, ki nima zveze z gradnjo vrtca, vendar sodna oblast meni drugače," je med drugim zapisal v pismu.

Sicer pa bi moralo sodišče Župančiča obsoditi že prejšnji mesec, a je sodnica počakala odločitev višjega sodišča. Slednje je razsodilo, da sta pogodbi o stavbni pravici in najemnini, podpisani z Energoplanom, z vsemi aneksi vred nični.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar